Sportfejlesztések a Balatonnál: 33 milliárdból épünek kikötők és bicikliutak

MTI   
  Megosztom
Sportfejlesztések a Balatonnál: 33 milliárdból épünek kikötők és bicikliutak

A Széchenyi 2020 programban mintegy 480 projekt keretében több mint 260 milliárd forintot fordít a kormány a turizmus fejlesztésére a 2014-2020-as költségvetési időszakban, ebből a Balatonhoz csaknem 33 milliárd forint jut - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Fonyódon.

Magyarország páratlan természeti és kulturális kincsekkel rendelkezik, ezeket a lehetőségeket ki kell használni, hangsúlyozta a Balaton-átevezés startpontjánál tartott sajtótájékoztatón az államtitkár. A turizmus stratégiai ágazat, a cél pedig, hogy 2030-ig a magyar turizmus teljes hozzájárulás a GDP-hez a jelenlegi 10 százalék körüli értékről 16 százalékra nőjön. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége.

A Balaton körül 26 projekt megvalósulására ad lehetőséget a kifejezetten turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló keret. Ennek köszönhetően egyebek közt korszerűsítik, felújítják, illetve bővítik a Balatoni Bringakört, kikötők fejlesztése valósul meg, túraútvonalak, szabadidőparkok, kilátók épülnek vagy újulnak meg, és fejlesztések történnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is, mondta Schanda Tamás.

A Széchenyi 2020 program keretében közel negyven sportegyesület, klub, szövetség kap támogatást kifejezetten arra a célra, hogy a lakosság körében népszerűsítse a tömegsportokat. Ennek köszönhetően mintegy 400 ezer embert sikerül közelebb hozni a rendszeres testmozgáshoz, sportoláshoz.

Az államtitkár példamutatónak nevezte a Balaton-átevezés főszervezője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tevékenységét, amely az egészséges életmód népszerűsítése mellett több turizmusfejlesztési projekt megvalósításában is részt vesz. A szövetség csaknem 80 éve dolgozik a sportág sikeréért, sportolói mintegy 80 olimpiai éremmel gazdagították hazánkat.

Fotó: MTI/Varga György

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

turizmus

balaton

sport

természet