Teljesen eltűnhet a szabadföldi paradicsom: a boltokban már csak üvegházi kapható

infostart.hu   
  Megosztom
Teljesen eltűnhet a szabadföldi paradicsom: a boltokban már csak üvegházi kapható

Manapság már főképp üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a boltokban, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt időszakban arról lehetett olvasni, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika, ám a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az első félévet nézve az áremelkedés nem pontosan így történt.

Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. Az első hét hónapot nézve nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés.

– mondta el Ledó Ferenc.

Ledó Ferenc kiemelte, hogy elsősorban üvegházban termett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a piacokon.

Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.

– mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a paprika esetében ez 80-85 százalék.

Ennek az az oka, hogy idén jóval kisebb területen folyt a termesztés, mivel a munkaerőhiány miatt nincs, aki leszedje a zöldséget. Ledó Ferenc szerint az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paprika

paradicsom

áremelkedés

zöldség

mezőgazdaság

üvegház