Teljesen eltűnhet a szabadföldi paradicsom: a boltokban már csak üvegházi kapható

infostart.hu   
  Megosztom
Teljesen eltűnhet a szabadföldi paradicsom: a boltokban már csak üvegházi kapható

Manapság már főképp üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a boltokban, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt időszakban arról lehetett olvasni, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika, ám a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az első félévet nézve az áremelkedés nem pontosan így történt.

Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható. Az első hét hónapot nézve nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés.

– mondta el Ledó Ferenc.

Ledó Ferenc kiemelte, hogy elsősorban üvegházban termett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni a piacokon.

Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.

– mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a paprika esetében ez 80-85 százalék.

Ennek az az oka, hogy idén jóval kisebb területen folyt a termesztés, mivel a munkaerőhiány miatt nincs, aki leszedje a zöldséget. Ledó Ferenc szerint az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paprika

paradicsom

áremelkedés

zöldség

mezőgazdaság

üvegház