Dúskálunk a marhahúsban: mégis külföldre küldjük a javát

Világgazdaság   
  Megosztom
Dúskálunk a marhahúsban: mégis külföldre küldjük a javát

Minden globális körülmény kedvez a hazai húsmarha-ágazatnak, a lehetőségekhez képest az előnyökből mégis kevesebbet lát viszont az egyszeri magyar vásárló. Mihalecz András, az Aberdeen Angus és Galloway Tenyésztők, valamint a Murray Grey Tenyésztők Egyesületének elnöke szerint ugyanakkor nem kell ebbe belenyugodni. Van ugyanis lehetőség arra, hogy Magyarország elérje az uniós átlagfogyasztást és a hazai termelők ne csak kiváló alapanyaggyártóként legyenek ismertek a világ húsmarha-piacán - írja a Világgazdaság.

Most az egész világon emelkedőben van a marhahús iránti kereslet most

- írta meg a portál a Rio Alto Kft. jubileumi ünnepségén elhangzottakat. Mint kiemelték a termelés és a fogyasztás is egyre növekszik 2015 óta. Külön kiemelték, hogy a termelés már elérte az évi 63 millió tonnát is. A növekedés azért következhetett be, mert Ausztrália, az Egyesült Államok, Törökország, Brazília és Argentína is jelentős termelésbővüléssel rendelkezik.

Nekünk is kedveznek a világtrendek

Kivételesen jó időszaka ez a hazai húsmarha-iparnak is. Igaz az Európai Unió termelése valamelyest visszaesett a korábbi évekhez képest, ám ez nem befolyásolja magyar kivitelt. Az unió még így is évente 7,9 millió tonna körül termel húst, a fogyasztás pedig ennél is több. Nem csoda hát, ha a mérésre használt úgynevezett hasított hideg súly ára minden húsfajtánál egyre csak növekszik

- mondja Mihalecz András, a Rio Alto ügyvezetője, az Aberdeen Angus és Galloway, valamint a Murray Grey Tenyésztők Egyesületének elnöke.

Nem mindig a minőséget kapjuk

Mint az ismeretes, az unió vágómarha-termelésének 0,8 százalékát biztosítja Magyarország. Az állomány folyamatosan gyarapszik, hiszen 2019-re 165 ezerre nőtt a tehenek száma hazánkban, míg kilenc évvel ezelőtt ez a szám csak 69 ezer volt. Az egyesületek elnöke kitért arra, hogy míg itthonról kiváló minőségű húst importálnak ki, addig külföldről exportként megkérdőjelezhető színvonalú áru érkezik be hozzánk.

Itthon alacsony a fogyasztás

Egy átlag uniós polgár évente 11 kilogramm marhahúst fogyaszt el, viszont egy magyar ember alig több mint 3 kilogrammot eszik meg. Az elnök szerint fontos lenne, ha hazánkban ösztönözve lenne a marhahús fogyasztása. Persze ez legtöbbször akadályokba ütközik, mivel itthon a tejhasznú, selejt tehén húsát ugyan azon az áron vásárolhatjuk meg, mint a legjobb húsfajta fiatal hízott bikájából származó, amúgy elsőrendű termék. Ez azért probléma, mert egy gyakorlott háziasszony sem tudja megkülönböztetni a kettőt, így amikor nem sikerül elkészíteni az ételt, amit elképzelt, könnyen le is mondd a marhahús fogyasztásáról. Természetesen lenne megoldás erre, méghozzá az, hogy a vásárlókat több információval lássák el. Mint ahogy a boroknál is működik, úgy itt is érdemes lenne származási hely és minőség szerint csoportosítani a húsokat, hogy mindenki megtalálja a maga számára megfelelőt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

marha

marhahús

marhatenyésztés

húsfogyasztás