Belassul a világ, de Magyarország tovább hasít: kilőhetnek a bérek vidéken is

HelloVidék   
  Megosztom
Belassul a világ, de Magyarország tovább hasít: kilőhetnek a bérek vidéken is

A régió legtöbb országa már belassult, Magyarországon azonban még mindig példátlan a gazdasági növekedés. A beruházások és a fogyasztás tovább pörög, ez pedig fűteni fogja a növekedést a következő években is. A magyar ipar már levált a német iparról, így már nem vagyunk olyan nagymértékben kiszolgáltatottak az EU legnagyobb gazdaságának. A nagy munkaerőhiány miatt jövőre is jelentős béremelkedés várható, miközben egyes szektorokban már osztrák béreket fizetnek itthon is.

Valamennyire lassulni fog a magyar gazdaság, az idei évben 4,9 százalékos lehet a növekedés, az azonban mégis benne van a pakliban, hogy nem lassul a magyar gazdaság, mert a harmadik negyedévet felhúzza a naptárhatás – mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Mindazonáltal az elemző szerint a piac még mindig pesszimista a növekedéssel szemben. A magyar gazdaság a jövő évben is a régió éllovasa lehet, ahogy ez az idei évben is így lesz.

A beruházások továbbra is száguldanak, holott arra lehetett számítani, hogy idén már lassulni fog – ehhez képest 17 százalékos lehet a növekedés az idei évben. A bank a jövő évre 3,7 százalékos növekedéssel számol, ami a naptárhatásnak köszönhető. A kiskereskedelmi forgalomban és az építőiparban is jelentős növekedés várható, az inflációnál nem várható nagy változás, a bérek azonban nagyot emelkedhetnek. Az államadósság jelentősen csökken majd, 2021-ben 60 százalék alatt lehet. A folyó fizetési mérleg ugyan már negatív, de a bruttó és nettó külső adósság csökkenhet.

2030-ra előfordulhat, hogy az uniós átlag 90 százalékára feljöhetünk, de ez még enm az osztrák átlag 80 százaléka – ez a vállalás Suppan szerint nem biztos, hogy teljesíthető. Szlovákia és Csehország ebben a tekintetben befékezett, a magyar növekedés ehhez képest egyértelműen felgyorsult. A magyar növekedés Európán belül is kimagasló. A kérdés csak az, hogy mi hajtja a növekedést.

Suppan szerint a magyar gazdaság nem fog recesszióba süllyedni, mert a béremelkedés kitart, a munkaerőhiány pedig még mindig jelentős. A fogyasztás így tartósan fűteni fogja a növekedést, ahogy eddig is tette. A beruházásoknál olyan dinamika van, hogy az szintén motorja lesz a gazdaságnak – mondta el Suppan. A magyar gazdaság ugyan lefékezhet, de recesszióba nem fog fordulni.

A szolgáltatószektor szintén jelentősen hozzájárul a növekedéshez: az, hogy az amerikai védővámok megvalósulnak-e, azt egyelőre nem tudhatjuk, és ha igen, akkor is csak a magyar autóexport 10 százaléka lesz érintett az elemző szerint. Az iparban olyan jelentőségű beruházások vannak, hogy szinte naponta adnak át gyárakat.

Az ipar területén teljesen együtt mozgunk a németekkel, 2019 óta viszont teljes mértékű a szétválás a német iparhoz képest. A német ipar recesszióba fordult, a magyar ipar pedig növekszik. Ez annak köszönhető, hogy az Audi Q3-as gyártása egyértelműen hozzájárult a növekedéshez. Soha nem látott működőtőke-beáramlás van.

A munkaerőhiány azt eredményezte, hogy ma egyes szektorokban már osztrák bérekkel találkozhatunk, egy darukezelőt például már nem lehet itthon tartani nettó 650 ezer forint alatt, és az elemző szerint nem is látszik, hogy megáll a bérek növekedése. A következő évben például 8 százalékos növekedést vár a bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarék csoport

takarék jelzálogbank

takarékbank

takarékszövetkezet

gazdaság

növekedés

beruházás