Hívatlan vendégek: őzek kószálnak a vásárhelyi temetőben

HelloVidék   
  Megosztom
Hívatlan vendégek: őzek kószálnak a vásárhelyi temetőben

Vásárhelyen a katolikus temetőben hosszú évek óta komoly gond az őzek jelenléte, pusztítása. Csokrokat, elültetett virágokat, koszorúkat legelnek le a sírokról. Megoldásként megpróbálják etetővel egy helyre csalogatni, szoktatni és befogni őket - írja a delmagyar.hu.

A portál korábban már beszámolt arról, hogy egy helyi lakos frissen temetett édesapjának sírjáról másnapra lelegelték az őzek a koszorúkat, virágo­kat a katolikus te­­metőben. A gondnok az önkormányzathoz irányította a férfit, hogy ott tehet reklamációt.

Persze nem ez volt az első eset. A temetőb látogatók a régi református, az Arany és a katolikus temetőben rendszeresen találkoznak az ott bóklászó állatokkal. Otthonuk az Arany területén lévő nádas, megfigyelhetők benne fekvőhelyeik.

A katolikus temetőt fenntartó, üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., a református és a katolikus egyház, az Előre Vadásztársaság, valamint a város képviselői az önkormányzat szervezésében a minap egyeztettek.

A megoldásban az ön­­kormányzat kizárólag közvetítő szerepet játszhat, mert nem tulajdonos és nem üzemeltető. A kerítést a Vámház utca fe­­lől egy vállalkozó megcsinálta a református temetőnél, ez arra jó, hogy az őzek arra nem tudnak ki- és bemenni. A katolikus temetőnél lévő hátsó kapunál rések vannak, a két temető határán hiányos, illetve nincs kerítés, az őzeknek szabad az átjárás. A pontos telekhatárról, 50–100 centi eltéréssel, vita van, amit a földhivatali bejegyzések alapján a város majd pontosan kiméret

- mondta Dombi-Kiss László városüzemeltetési koordinátor.

Az egyeztetés során több megoldási is napvilágot látott, végül abban állapodtak meg a felek, hogy a vadásztársaság a napokban etetőket helyez ki a nádas közelébe, a katolikus sírkertbe. Ezzel odacsalogatják az őzeket, és megpróbálják élve befogni és elszállítani őket. Bíznak abban, hogy sikeres lesz az akció.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kár

őzkár

őz

etetés

befogás

temető