Helyzetjelentés a magyar földekről: kellett már az eső a gazdáknak

HelloVidék   
  Megosztom
Helyzetjelentés a magyar földekről: kellett már az eső a gazdáknak

Kedvező volt az időjárás az ősz folyamán a mezőgazdasági munkákhoz, bár egy kis csapadék hamarabb is jól jött volna. Az őszi káposztarepcét, tritikálét, őszi zabot, rozst el tudták vetni a gazdák időben - írja a szoljon.hu.

A lap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szántóföldi helyzetről kérdezte Hubai Imre Csabát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökét, aki elmondta, hogy a gazdák nagy örömére megérkezett a csapadék a földekre a meleg, száraz időjárás után, az eső pedig most különösen jól jött. Az elnök a betakarításról elmondta, hogy "a betakarított napraforgó, kukorica jó közepes, a sokéves átlagnak megfelelő, illetve négy-öt százalékkal jobb, viszont néhol rekordmennyiség termett. Most a talaj-előkészítés, vetés zajlik, ezt is időben el fogják tudni végezni. Mondhatjuk, hogy jó közepes évet zár a megyei mezőgazdaság."

A napraforgónk kivételesen nagyon jó minőségű lett, nem tudni, mi volt számára annyira kedvező most, ugyanis a korábbi években is azt adtuk neki, mint idén, még a vetőmag is ugyanolyan volt. Saját használatra betároltunk valamennyit, a többit sikerült eladni. A kukorica mázsáját négyezer–négyezer-kétszáz forintért, a napraforgót kilencezer forintért veszik át. Az őszi munkákkal majdnem végeztünk, még a szántásból van hátra valamennyi

– számolt be róla Rigó András gazdálkodó, majd hozzátette: a kukorica termésátlaga 70-80 mázsa lett hektáronként, mely jónak számít a talajviszonyokhoz képest. Kun Tamás gazdálkodó elmondta, hogy a száraz nyárnak és a vénasszonyok nyarának is megvolt az előnye, mivel így az őszi munkák jól tudtak haladni. Az őszi vetésekre már nagyon hiányzott az eső, ezért minden gazdálkodó örült neki.

A betakarítással is végeztünk, a vártnál kicsivel jobb lett a termés, a napraforgó is, de főként a kukorica, aminek hektáronként nyolc-kilenc tonna lett a termésátlaga. Viszont rengeteg a hörcsög és a pocok, húszévente van ilyen invázió. Az őszi vetésben tettek némi kárt. Amikor a repcét permeteztük a túlfejlődés ellen, akkor fedeztük fel. Egy-egy család tíz méter átmérőjű körben képes kirágni a vetést. Védekeztünk is volna ellenük, csak épp nem lehetett kapni a vegyszert

– fogalmazott Kun Tamás. Nem csak ő találkozott pocokinvázióval, Magda Attila megyei fő falugazdász is erről számolt be. A mezei pocok folyamatosan növekvő állományára kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben: bevált módszera T-fák kihelyezése, melyekkel ragadozó madarakat tudnak a területekre csalni. Hozzátette: "súlyosabb fertőzés esetén lehetőség van egy készítmény használatára, mely szükséghelyzeti engedélyt kapott január végéig. Az gazdáknak az engedélyt a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi hatóságánál kell beszerezni."

A falugazdász szerint a napraforgó betakarítása befejeződött a megyében, a termésátlag átlagos, de nagy szórások vannak. A felvásárlási árak beragadtak a hónapban, nem mozdultak el az utóbbi időszakban. A kukoricának már a 98 százalékát betakarították, a termésátlag átlagos, a felvásárlási árak viszont alacsonyak, nagyjából 4000 forintot adnak egy tonna kukoricáért. Burgonyából is átlagos termésmennyiség lett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

időjárás

agrár

vetés

aratás