Újabb megyében lendülhet fel a munkaerőpiac: így számolják fel a munkanélküliséget

MTI   
  Megosztom
Újabb megyében lendülhet fel a munkaerőpiac: így számolják fel a munkanélküliséget

Komárom-Esztergom megyében is megkezdődik a vállalatokkal szorosabb kapcsolatban megvalósított munkerőpiaci reformprogram, amelyet később a nyugat-magyarországi megyékre is kiterjesztenek - mondta tatai sajtótájékoztatóján a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Bodó Sándor hozzátette, Komárom-Esztergom megyében 127 ezerről 141 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma 2010 és 2019 második negyedéve között. A növekedés szinte teljes egészében a versenyszektor munkahelyteremtésének tudható be, miközben a közfoglalkoztatásban dolgozók száma csökkent.

A munkanélküliek száma 2010 és 2019 második negyedéve között 11 ezerről 2,6 ezerre csökkent. A munkanélküliségi ráta 8 százalékról 1,8 százalékra mérséklődött. Ilyen alacsony munkanélküliség a munkaerő-tartalékok kimerülését jelzi és szinte a teljes foglalkoztatás állapotának felel meg - hívta fel a figyelmet.

Bodó Sándor elmondta, hogy a munkásszállók építésére indított pályázaton már nemcsak önkormányzatok, hanem gazdasági társaságok is indulhatnak. Az 5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett lehetőségre 2020. május 15-ig lehet jelentkezni.

Kancz Csaba kormánymegbízott elmondta, a megye munkaerő-tartaléka a közfoglalkoztatottakkal együtt mintegy hatezerre tehető. A most indult új kezdeményezés során erősítik a vállalatokkal történő kapcsolattartást, illetve személyre szabott ajánlatokkal keresik meg a lehetséges munkavállalókat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munka

munkaerő

munkaerőpiac

munkaerőpiaci reformprogram

komárom-esztergom megye