Megtépázta a terményt a szörnyű időjárás: a gazdák ennek ellenére is jó évet zárnak

HelloVidék   
  Megosztom
Megtépázta a terményt a szörnyű időjárás: a gazdák ennek ellenére is jó évet zárnak

Vegyes évet zárunk, már ami az időjárási viszonyokat illeti. Az aszályos telet csapadékos tavasz váltotta, a sormintát pedig a nyár és az ősz folytatta. Ugyanakkor az időjárás hatásainak kiszolgáltatott ágazatok jó évet zártak, a turizmus és a mezőgazdaság szereplői elégedetten nyilatkoznak - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, a korábbi tavaszi hónapokat belvíz jellemezte, viszont idén aszállyal kezdtük az évet. Ugyan egyik sem szerencsés a mezőgazdaságban, mégis idén az aszály kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Ráadásul a száraz, aszályos időt egy csapadékos, hideg május követte.

Azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér, idén mégis sok bosszúságot okozott, megnehezítette a növényvédelmet és a gyomirtást. A nyári betakarítás már rendben lezajlott, azonban az őszi vetésű kultúráknál megfigyelhető volt a tavaly őszi és az idén tavaszi csapadékhiány

- mondta Jóvér Zoltán, aki Tiszafüred környékén vezeti vállalkozását.

Sokat segített, hogy elmaradt a tavaszi belvíz, jó volt az idei esztendő csapadékelosztása. A napraforgó is csúcsközeli termést produkált

– tette hozzá Urbán Zsombor, tiszaderzsi mezőgazdász.

A szántóföldi növények közül a búza, a napraforgó és a repce is jó számokat hozott Tiszaroff környékén. Bár pontos adatokat még nem tudunk, de várhatóan jobb évet zártunk. Egész nyáron a szárazsággal küzdöttünk, de az utolsó pillanatban mindig érkezett annyi csapadék, ami megmentette a tavaszi vetést.

- magyarázta Tarkó László mezőgazdasági vállalkozó.

Meglepő, de volt olyan gazdaság, ahol még no­vember végén is javában zajlott a munka. Akad olyan gazda, aki már hetekkel ezelőtt végzett a munkával, de van olyan is, aki még ezekben a napokban fogja szögre akasztani a munkagép slusszkulcsát. A gabonát még októberben elvetették, az őszi mélyszántással nem végeztek Tiszaroff környékén.

Egy-egy napra a csapadék megállítja a munkát, de szépen haladunk. Ha minden jól megy, pár napon belül végzünk. Reméljük, hogy még egy darabig nem fagy ki az eke, és tudjuk folytatni.

- jegyezte meg Tarkó László.

A novemberi eső kicsit hátráltatott, pár hektár még lazításra vár, de napokon belül a végére érünk. A gyomirtást szerettük volna még az őszi hónapokban elvégezni, de a dolgok jelenlegi állása szerint arra már nem kerül sor

- árulta el Urbán Zsombor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazda

gazdaság

mezőgazdaság

termény

termés