Fiatalok, akik diploma nélkül is rommá keresik magukat: ez a szakmájuk

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Fiatalok, akik diploma nélkül is rommá keresik magukat: ez a szakmájuk

Egy jó szakma felér egy diplomával és biztonságos anyagi egzisztenciát biztosít. Ezt a gondolatot talán jó néhány éve hallottuk először, azóta azonban egyre több tartalommal töltötték meg. A kijelentés legfontosabb célkitűzése talán az, hogy a gazdaságban mindig rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. Ehhez viszont elengedhetetlen a szakmák népszerűsítése, melynek szemléletét évről-évre a szakmák versenye is erősíti. Ezeknek a megmérettetéseknek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás vonzóbbá tétele révén. A HelloVidék most a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny nyomába eredt és megmutatjuk az idei terveket, lehetőségeket.

Az idei tanévben már tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt a nappali tagozaton végzős diákok számára.

A tavalyi évben 23 közlekedési csoportba tartozó szakképesítéssel bővült a szakmalista, így immár 64 szakképesítésben lehetett jelentkezni a versenyekre. Legtöbben ebben a tanévben is a vendéglátóipari szakmákban indulnak a megmérettetésen, amit a kereskedelmi és gépipari szakmák, építőipar követ. Megfigyelhető azonban, hogy a jelentkezések száma egy-két kivételtől eltekintve a beiskolázások számával arányos

– mondta el a HelloVidék kérdésére Piacsek László, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara humánerőforrás-fejlesztési osztályvezetője.

Vegyük most sorra a versenyek fő célkitűzéseit:

  • a magyar szakképzés színvonalának további emelése;
  • a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása;
  • a végzős tanulók és iskoláik megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak;
  • a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése ;
  • a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése;
  • a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által.

A verseny egyre népszerűbb a diákok körében is, ahol a résztvevő tanulók száma évről évre növekszik. Ebben a tanévben 12 iskolából, 29 szakmában 363 tanuló jelentkezett a versenyre Baranyában.

A versenyek talán azért is ilyen népszerűek, mert a versenyen részt vevő azon tanuló, aki valamely versenytevékenység esetében eléri a megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, akkor mentesül az adott versenytevékenységnek megfelelő írásbeli, interaktív, gyakorlati, központi gyakorlati vagy szóbeli vizsgatevékenység letétele alól. Ha a versenyző mindegyik versenytevékenység esetében eléri megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, mentesül a szakmai vizsga letétele alól. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól

– hangsúlyozta Piacsek László, hozzátéve, hogy azok a versenyzők, akik részt vesznek az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjén és a szakmai vizsga egésze alól felmentést kaptak, felsőfokú szakirányú továbbtanulás esetén többletpontra is jogosultak.

Általában a vendéglátóipari szakmák indulói vannak legtöbben, ezt a kereskedelmi és építőipari szakmák követik. A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll. Utóbbit a korábbi évekhez hasonlóan a Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg, idén 2020. április 20. és 22. között. A versenyek közös eredményhirdetésére 2020. 03. 22-én, szakképesítésenként kerül sor. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket, a „szakma sztárjait” a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

A következő szakmákban lehetsz döntős a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen:

  • villanyszerelő
  • géplakatos / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / hegesztő / központifűtés- és csőhálózat-szerelő / gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő / vízvezeték- és vízkészülék-szerelő / hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó / gépi forgácsoló
  • kőműves / burkoló / ács-állványozó / tetőfedő / festő, mázoló és tapétázó
  • bútorasztalos / épületasztalos / kárpitos
  • női szabó / férfiszabó / bőrdíszműves
  • cukrász / szakács / pincér
  • fodrász / kozmetikus / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / műszakicikk eladó / ruházati eladó

Ezekben pedig az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen:

  • mechatronikai műszerész / erősáramú elektrotechnikus / elektronikai technikus / automatikai műszerész
  • épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus
  • magasépítő technikus
  • bútoripari technikus
  • vendéglős
  • kereskedő

A verseny közönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl, azok a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik. Számukra jelentős motiváció, hogy a helyszínen láthatták versenyző társaikat, akiket majd követhetnek. A versenyzők pedig több ezer látogató előtt mutathatták meg tudásukat, szerezhettek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára

– magyarázta Piaccsek László.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat: az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, míg a tavalyi évben az országos szakmai versenyekre a 65 szakképesítésben közel 7 500 fő jelentkezett.

A fesztiválon ingyenes részvétellel tavaly közel 15 ezer látogató vett részt és idén is legalább ennyire számítanak a szervezők. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében mintegy kettőszáz busszal, 10 ezernél is több diák látogatta meg a fesztivált, akik 70 százaléka 6-7-8. osztályos pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

munka

munkaerőpiac

munkaerőpiaci program

munkaerőpiaci reformprogram

karrier

szakképzés

diploma

szakma