Több milliós csalás Szabolcs megyében: hamis számlákkal szerzett uniós támogatást

MTI   
  Megosztom
Több milliós csalás Szabolcs megyében: hamis számlákkal szerzett uniós támogatást

Közel 90 millió forint európai uniós támogatást szerzett meg törvényellenesen egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozó, aki a gépek beszerzéséhez kapcsolódó pályázatban nem a valós beszerzési árakat tüntette fel, hanem hamis számlákat vásárolt.

A vállalkozó három évvel ezelőtt határozta el, hogy cégei nevében uniós pályázatot nyújt be különböző gépek beszerzéséhez. Az ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatokban azonban nem a gépek valós beszerzési árát tüntette fel, hanem két másik vállalkozástól hamis számlákat vásárolt, melyeken a húszmillió forintért vásárolt gépek értékét százmillió forintban tüntette fel.

A vállalkozó a két benyújtott pályázat révén 90 millió forint támogatást kapott. Ráadásul a hamis számlákat az általános forgalmi adó elszámolásánál is felhasználta, így több millió forintot igényelt vissza az adóhatóságtól

- ismertette Martossy György megbízott főügyész.


A nyomozás során a vállalkozó a teljes támogatási összeget, valamint a jogosulatlanul visszaigényelt áfát visszafizette, így a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérült. A vállalkozó egyúttal beismerő vallomást tett, majd egyezséget kötött az ügyészséggel, amely a vádiratban azt indítványozta, hogy az egyezséget a bíróság hagyja jóvá és a vádlottal szemben ötmillió forint pénzbüntetést szabjon ki.

Mivel a támogatások révén a vádlott cégei gazdagodtak, ezért az ügyészség azt is indítványozta, hogy a cégekkel szemben is pénzbírságot szabjon ki a bíróság. A főügyész megjegyezte, az egyezség bíróság általi jóváhagyása esetén az eljárás gyorsan befejezhető, az állam kára megtérül, illetve a vádlott és cégei is megfelelő büntetést kapnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

vállalkozás

hamis

számla

eu-pénz

támogatás

csalás

szabolcs-szatmár-bereg megye