Fontos változás a folyószámlák terén: így követhetjük nyomon a pénzünket

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos változás a folyószámlák terén: így követhetjük nyomon a pénzünket

Egy csapásra átláthatóbbá teszik a lakossági banki folyószámlákat az idén január végén először - s ezentúl majd rendszeresen ilyenkor - kézhez kapott éves díjkimutatások, az MNB által koordinált azonnali fizetési rendszer márciusi bevezetése, illetve a hazai csomagáras banki folyószámla-konstrukciók várható megjelenése - írja a Pénzcentrum.

Ahogy a portál írja, mindezek segítik az ügyfeleket abban, hogy végre hajszálpontosan megállapíthassák saját bankszámláik valós havi költségét. Ha ezek alapján úgy látják, ideje új számlát, de akár bankot is keresni, igénybe vehetik az egyszerűsített (mindössze egy megbízást igénylő) bankváltási lehetőséget.

A bankszámlavezetés és kapcsolódó szolgáltatásai, mint a bankkártya vagy az online ügyintézési, fizetési megoldások egyre népszerűbbek manapság. 2019 végén a napi pénzügyek intézésére szolgáló bankszámlák száma közel 6 millió volt, amelyekkel kapcsolatban az ügyfeleknek havonta kisebb-nagyobb költségeket fizettek.

2019 nyarán a tényleges banki költségek összehasonlíthatóságát segítő szabályozás lépett életbe: 2020-tól minden számlatulajdonosnak egy díjkimutatást juttatnak el a szolgáltatók előző évi bankszámla tranzakcióikat bemutatva. Ezt minden év január 31-ig kell megküldeniük a fogyasztók részére ugyanazon a csatornán (postán vagy elektronikus úton), amelyen a havi bankszámlakivonatok is érkeznek.

A bankok által egységes szerkezetben, táblázatos formában megküldött, a szolgáltatásokat azonos megnevezéssel listázó díjkimutatás megmutatja az

  • igénybevételek számát, vagyis az, hogy összesen hány alkalommal használta az adott szolgáltatást az előző évben összesen,
  • az egységnyi díjat, azaz - a hirdetményekben szereplő adatokkal egyezően - egy tranzakció esetén mekkora volt a fizetendő díj. Amennyiben a díj év közben megváltozott, akkor az időszak megjelölésével adja meg a korábbi és az új díjat is,
  • hogy hány esetben volt az adott szolgáltatás díjmentes és hány esetben számítottak fel díjat,
  • előző évben fizetett összes díjat.

Például egy csoportos beszedési és belföldi átutalási szolgáltatást rendszeresen igénybe vevő fogyasztó összesítve láthatja, hogy mennyi ilyen tranzakció volt a számláján és ezek mekkora költséget jelentettek számára.

A felszámított díjakon túl a fizetett és kapott kamatok is szerepelnek a kimutatáson. Így az is látható, hogy összességében mennyibe került például a folyószámla-hitelkeret használata, illetve mennyi hozamot írtak jóvá a bankszámlán lévő, le nem kötött összeg után. Még több részlet a témával kapcsolatban itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

folyószámla

változás

pénzügy

pénzmozgás

bank