Nemzetközi elismerést kapott a vidéki város: erre igazán büszke lehet Debrecen

MTI   
  Megosztom
Nemzetközi elismerést kapott a vidéki város: erre igazán büszke lehet Debrecen

Debrecen európai összevetésben a második, a kelet-közép-európai városok közül pedig az első helyezett lett a Financial Times (FT) üzleti napilap nemzetközi tőkeáramlással és befektetésekkel foglalkozó fDi Magazine című kiadványának felmérésén, a díjat márciusban Cannes-ban adják át - jelentette be a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón a városházán.

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecen 2018-ban első helyezést ért el a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai kisvárosok kategóriában, és a régióban az első település, amely egymást követő két periódusban is a TOP 3-ban szerepel.

Az elmúlt öt évben kétmilliárd euró működő tőke érkezett a városba, és hatezer új munkahely jött létre. Jelenleg 700 hektáron zajlik iparfejlesztés, a terület 70 százaléka már gazdára talált

- tette hozzá a polgármester, aki rámutatott: a legutóbbi döntés óta - részben az fDi díjnak is köszönhetően - jelentősen erősödött Debrecen gazdasága: 2018-ban Európában az év legnagyobb befektetési döntése volt a BMW Group új debreceni gyárának bejelentése.

Ugyanakkor Debrecen gazdasága sok lábon áll, nem csupán autóipari, és nem csak ipari központ, hanem erős közép-európai üzleti központ kíván lenni, ahol a szolgáltató szektor is nagyon fontos - húzta alá Papp László.

A polgármester a sajtótájékoztatón kitért az önkormányzati helyi adókat érintő - azokat csökkentő - javaslatra, amelyet a Nemzeti Versenyképességi Tanács fogalmazott meg február eleji ülésén, és amelyről legutóbb Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szabályozás átalakítása új befektetőket vonzhat, amivel az önkormányzatok is jól járnának.

Az önkormányzati finanszírozás egészét érintő, versenyképességi szempontú "újragondolással" egyetért, de azt nem támogatja, hogy önmagában csak az iparűzési adó terhére, minden más, az önkormányzatokat érintő üzemeltetési, működtetési költséget figyelmen kívül hagyva szülessen döntés

- tette hozzá Papp László, aki úgy véli, Debrecen példája mutatja, ha egy önkormányzat akar fejleszteni, ha egy településnek fontos a gazdaság fejlesztése, akkor a kormányzati lehetőségeket, európai uniós és hazai forrásokat felhasználva komoly sikereket lehet elérni. Példaként említette, hogy Debrecenben csak tavaly egymilliárd forint iparűzési adó maradt a kutatás-fejlesztésben (K+F) élen járó vállalkozásoknál.

Az iparűzési adó az önkormányzatok legjelentősebb, legstabilabb forrása, amiből például finanszírozni kell a közösségi közlekedés veszteségét, de olyan feladatokat is, mint a közétkeztetés, a kultúra, a sport támogatása

- tette hozzá a város vezetője.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

hajdú-bihar-megye

nemzetközi siker

elismerés

gazdaság