Tízezreket fizetnek a bankok: érdemes szólni a családtagoknak is

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tízezreket fizetnek a bankok: érdemes szólni a családtagoknak is

Az elmúlt hetek során egyre több bank igyekszik különböző ajánlási programokkal új ügyfeleket szerezni. Ez akár több tízezer forintot is jelenthet az élelmes haveroknak, családtagoknak - írja a Pénzcentrum.

Több bank is ajánlóprogrammal csábítja magához az újabb ügyfeleket

- számolt be a Bank360.hu. a portálnak. Mint írták az ajánlóprogramok lényege, hogy a már meglévő ügyfelek pénzt kapnak azért, ha magukkal hoznak valaki mást is, aki szintén kap a programon keresztül jutalmat, ha például az ajánlásra nyit egy bankszámlát, személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt vesz fel. A szakportál számításai szerint például jókora kedvezmény ütheti a markunkat, ha éppen lakáshitelt vennénk fel és még számlát is nyitnánk mellé.

Akár 50 000 forint is ütheti a markotokat

A Budapest Bank 2021. január 31-ig fogadja az ajánlásokat, és az alábbiakért fizet:

 • Lakossági bankszámla - 10 000 Ft (diákszámla 5 000 Ft)
 • Kisvállalkozói számla - 20 000 Ft (kiemelt számlacsomag 40 000 Ft)
 • Önkéntes nyugdíjpénztár - 10 000 Ft
 • Személyi kölcsön - 20 000 Ft
 • Jelzáloghitel - 25 000 Ft

Termékenként persze további feltételeknek is meg kell felelniük az igénylőknel, ahhoz, hogy mindketten megkaphassuk a jóváírást. Bankszámla esetében például be kell érkeznie a számlára 2 hónapon belül a mindenkori minimálbérnek vagy a feltételként meghatározott jóváírásnak. Jelzáloghitelnél vagy személyi kölcsönnél egy havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget, de maximum 25 000 vagy 20 000 forintot kaphat vissza az, aki igényelte a hitelt.

Szintén ajánló és ajánlott kereshet pénzt a Raiffeisen Banknál: 5 vagy 10 ezer forintot kaphatunk attól függően, hogy milyen bankszámlát nyitunk:

 • a Díjnyertes számla 5 000 forintot ér,
 • míg a Premium Gold 2.0, Premium Select és kisvállalati számlák nyitását 10 000 forinttal honorálja a pénzintézet.

Más megközelítést alkalmaz az Erste Bank, ahol nem ajánlóprogram indult, hanem egy családi számlacsomagot nyithatunk. Minél többen lépünk be a csomagba, annál nagyobb kedvezményeket kapnak az Erste Family tagjai.

 • Ilyen például az egymás közötti ingyenes utalás, díjmentes számlavezetés 6 hónapig, vagy a kártyagyártás díjának jóváírása.
 • Ha kisgyermeknek vagy diáknak is nyitunk számlát, 5 000 Ft jóváírást kapunk és a kártyagyártás díját is jóváírják.
 • A Family kedvezmények a hitelekre is kiterjednek 20-20 ezer forintot kapunk vissza jelzáloghitelből és babaváró hitelből, 5 000 forintot pedig személyi kölcsönből.
 • Nyugdíjbiztosításnál 10 000 forintos, rendszeres díjas biztosításnál pedig 20 000 forintos kedvezmény jár a Family-tagnak.

Idén március végéig tart a Gránit Bank akciója is:

minden sikeres ajánlás után 5 000 forintot ír jóvá a bank mindkét félnél. Feltétel, hogy az ajánlott számlájára szerződéskötéstől számított 3 hónapban érkezzen havonta minimum 80 000 forint, legfeljebb két részletben a bankon kívülről, és legyen némi aktivitás is a számlán: 1 db csoportos beszedésnek vagy minimum 1 db rendszeres utalásnak vagy minimum 1 db munkabér jóváírásnak kell teljesülnie. Tehát gyakorlatilag a feltételek teljesülnek havi egyszeri legalább 80 000 forintos munkabér jóváírással a számlán.

Kombinálhatunk is

Persze gy jelentős pénzügyi döntést nem érdemes az akciók alapján meghozni, hiszen például a bankszámlával járó költségek könnyedén meghaladhatják a kedvezményt. Ugyanakkor érdemes lehet kihasználni a lehetőségeket, ha összehasonlítottuk az akciós számla és meglévő számlánk díjazását, és az akciós olcsóbb lenne, hiszen így egy bankszámlaváltással olcsósítunk is és még kedvezményt is kapunk.

Még jobb a helyzet, ha hitelfelvétel előtt állunk és a hitelkalkulációk alapján az ajánlatban szereplő hitel még kedvezőbb is. Ekkor akár a számlanyitással együtt kombinálva még kedvezőbb kamatozást érhetünk el, jelentősebbé téve a kedvezmény mértékét.

A fenti példákból kiindulva családon belül akár 60 000 forintot is kereshetünk a jóváírásokkal, ha például a feleség ajánlásával vesz fel a férj személyi kölcsönt és vállalja, hogy - szintén ajánlással - számlát is nyit, amire a jövedelme érkezik. Egy 1 000 000 forintos személyi kölcsönnél ez nagyjából 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget jelent 60 hónapos futamidővel számolva.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

bank

kedvezmény

családtag

akció