Vetőmagot tesztelt a Nébih: a törpe bársonyvirágot vették górcső alá

MTI   
  Megosztom
Vetőmagot tesztelt a Nébih: a törpe bársonyvirágot vették górcső alá

A Szupermenta program folytatásaként törpe bársonyvirág vetőmagok komplex vizsgálatát végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 8 kiszerelő 10 termékét ellenőrizték, amelyek között magyar, cseh és holland csomagolású termékek is akadtak. Jelölési hiba egy vetőmagnál merült fel, az ígértnél kevesebb magtömeg miatt azonban 6 esetben fogyasztóvédelmi eljárás indítását kezdeményezi a Nébih.

A kiskertekben felhasznált hobbivetőmagok jellemzően kis mennyiségben, bármelyik kertészeti termékeket forgalmazó boltban megvásárolhatóak. A széles kínálatból ezúttal a színkeverék vagy mix megnevezésű törpe bársonyvirág (Tagetes patula) hobbivetőmagokat ellenőrizte a Nébih.

A hivatal laboratóriumában a szakemberek megvizsgálták a vetőmagok csírázóképességét és GMO-tartalmát. Ezen felül ellenőrizték a termékek tisztaságát és idegenmag-tartalmát is, de a tömegmérés és a tényleges mag-darabszám vizsgálata sem maradt el. Csírázóképesség szempontjából minden bársonyvirág vetőmag megfelelt a jogszabályban előírtaknak és GMO-szennyezettség sem fordult elő.

Kevésbé kedvező eredményt mutatott a tömegre irányuló összehasonlító próba: a vizsgált 10 termékből 6 mintánál a vetőmagvak tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél. A Nébih a problémáról tájékoztatja az érintett vetőmag-forgalmazókat, az eredményeket pedig átadja a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező fogyasztóvédelmi hatóságnak.

A szakemberek elvégezték a vetőmagok jelölésének ellenőrzését is. Többek között az alapvető termékinformáció meglétét, a minőséget megóvó és zárt csomagolást, a származást vizsgálták, de az egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést is ellenőrizték, például a lejárati időt. Egy terméknél eltért a tasak elején és hátulján feltüntetett kiszerelő cég. Az ellentmondásos jelölés miatt a Nébih figyelmezteti az illetékes forgalmazót.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi tesztje sem maradt el, ahol a termékeket vásárlói szempontok – például a felhasználási utasítás-piktogramok megléte, érthetősége, a csomagolóanyag biztonságossága – alapján pontozták. A dobogó legfelső fokára a Kertimag RÉDE Bársonyvirág állhatott, második helyen a MoravoSeed Bársonyvirág mix végzett, míg a harmadik helyet a Budapesti Kertimag Törpe bársonyvirág érdemelte ki.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetőmag

virág

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih