Elképesztő adatok: több szférában emelkedtek a bérek

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő adatok: több szférában emelkedtek a bérek

A legfrissebb adatok szerint januárban 9,2 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus-járvány hatásai azonban ezen a területen is érezhetőek lesznek a következő néhány hónapban. A kormány ezért gazdaság- és munkahelyvédelmi intézekdéseken dolgozik.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020. januári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 375 200 forint volt. A koronavírus-járvány hatásai várhatóan e területen is érezhetőek lesznek, az elsődleges kihívást a munkahelyek védelme jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről és továbbiakon dolgozik.

Az év első hónapjában a bérek 9,2 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban: a versenyszférában a bérnövekedési ütem 8,6 százalék volt, a közfoglalkoztatottak nélküli közszféra bérei gyorsabb ütemben, 9,7 százalékkal emelkedtek januárban. A pénzügyi ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete volt a legmagasabb. A legjelentősebb bérnövekedés más szektorok mellett az egészségügyben, az építőiparban és a mezőgazdaságban volt tapasztalható.

A családi adókedvezmény bevezetése következtében a három vagy több gyermekkel rendelkezők nettó keresete nőtt a legnagyobb mértékben 2010-hez képest. A kétgyermekesek esetében kisebb, de szintén jelentős volt a kedvezmények hatása, a 2016 óta bevezetett adóváltozások azonban éppen esetükben növelték meg az adókedvezmények összegét.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései (szociális hozzájárulási adó és a KIVA csökkentése, a kisvállalati adók optimalizálása, adóelőleg-feltöltés eltörlése stb.) hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez. Az egyik legfőbb cél, hogy aki elveszíti az állását, lehetőség szerint mielőbb újra munkába állhasson. A kormány gazdaságélénkítési akciótervet készít elő, amely a munkán keresztül segíti jövedelemhez az embereket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

bér

gazdaság

január

koronavírus