Komoly ütést mért a koronavírus erre az ágazatra: tömegével hullhatnak el a kkv-k

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly ütést mért a koronavírus erre az ágazatra: tömegével hullhatnak el a kkv-k

Betett a koronavírus a virágkereskedőknek, dísznövénytermesztőknek is. Sorra zárnak be a virágboltok, a legtöbben valamilyen jótékony akció során próbálják meg szétosztani felhalmozott készletüket. A virágipari szektor, a legtöbb gazdasági ágazathoz hasonlóan megrogyott a járvány terjedése miatt, azt pedig, hogy mire számíthatnak a következő hónapokban még egyelőre nem tudni. Hogy pontosabb képet kapjunk, most annak jártunk utána, hogy milyen károkat tapasztalnak már most a virágágazat szereplők, illetve számíthatnak-e valamilyen segítségre.

Súlyos helyzetbe került a magyar dísznövényágazat. A szezonális termékértékesítés és zöldfelületi szolgáltatások elmaradása miatt nagyon komoly veszély fenyegeti a szektort. A koronavírus az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érinti, de a kialakult helyzet a következő hónapokra sem ígér jobb kilátásokat.

Felcsillant ugyan egy kisebb reménysugár, amikor Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatója előtt arról számolt be, hogy:

Az ágazatra további könnyítések vonatkoznak a továbbiakban. Ahogy a miniszter fogalmazott, döntöttek arról is, hogy a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot.

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában törte ketté a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozások tevékenységét, ezért ezek a könnyítések őket is megilletik a kormány álláspontja szerint, rájuk is kiterjesztették

- tette hozzá Nagy István, aki kitért arra is, hogy a legkisebb mezőgazdasági termelők számára is komoly pénzügyi segítséget jelent, hogy döntöttek a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Folyószámla Hitel ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról is.

Ez azt jelenti, hogy az év végéig megkötött új hitelszerződéseknél a felvehető hitel maximumát a jelenlegi 100 millió forintról 200 millió forintra növelték, az agrártárca költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi díjtámogatást 100 százalékra emelte, valamint vállalta a hitelek megkötésével-, fenntartásával kapcsolatos költségek 100 százalékának megtérítését

- magyarázta az agrárminiszter.

Milliárdos veszteség a virágágazatban

Hogy pontosabb képet kapjunk arról, milyen helyzetben van most a magyar virág- és dísznövénypiac, megkerestük a szektor kiemelt szereplőit, mondják el, milyen nehézségeket okoz számukra a kialakult járványhelyzet.

Termelői oldalról a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete számolt be a koronavírus-járvány miatt kialakult nehézségekről. A szervezet a Magyarországon díszkertészeti tevékenységet, folytató vállalkozások érdekképviseletét ellátó legnagyobb és legrégebbi társaság. A HelloVidék most Csikor Juliannát, a szervezet főtitkárát kérdezte a témával kapcsolatban.

HelloVidék: Mit lehet tudni a dísznövénytermesztés és értékesítés jelenlegi, hazai állapotáról?

Csikor Julianna: A dísznövény ágazat nagyon szerteágazó tevékenységet folytató, ennek megfelelően sok problémával küszködő mikro és kisvállalkozásokat foglal magában. Az ágazatot a szezonális termékértékesítés és zöldfelületi szolgáltatások elmaradása miatt nagyon komoly veszély fenyegeti. Az éves forgalmom 70-80 százaléka március 15 - május 30 közé esik.

HV: Milyen méretű károkra, veszteségekre számítanak? Látják már, hogy számszerűen milyen nagyságú bevételkiesésről beszélhetünk a dísznövénytermesztéssel foglalkozók és a kereskedők részéről?

Csikor Julianna: A csökkenő kereslet és a kereskedelmi egységek nyitvatartási korlátozása miatt az ágazatot érő veszteség mintegy 174 milliárd forintot tesz ki. Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69 százalékát, a kereskedelemi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70 százalékát jelenti. Az ágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A tervezett bevétel elmaradásaikat a vágott virág termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik.

HV: Pótolhatók a bevétel kimaradások a későbbiekben?

Csikor Julianna: A koronavírus az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érinti, a bevétel kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Az ágazat egészét rendkívül érzékenyen érintő gazdasági folyamatok, súlyos veszélybe sodorják a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, kertészeti árudákat, a kertépítőket, virágkereskedőket, akik a kialakult helyzet miatt teljes tőkéjüket is elveszthetik.

HV: Ahogy említette, a koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb szezonját érinti. Hogyan tudják ezt átvészelni a kertészetek, virágkereskedők?

Csikor Julianna: A helyzet felerősíti a kreativitást, vannak termesztők, akik már többféle praktikus megoldást találtak ki a termékeik szabadtéri értékesítésére. Működnek a közösségi oldalak, és készülnek megszólító kampányok. Mindezek mellett szakmaközi szervezetünk felkereste a helyi piacok üzemeltetőit is, akik nyitott kapukkal várják termelőinket. Egyre több piacon találkozhatnak majd a vásárlók a színpompás virágokkal, egészséges palántákkal.

Nem túl fényes a kereskedők helyzete sem

Kereskedelmi oldalról az Oázis Kertészet válaszolt a HelloVidék kérdéseire. Boross Dávid, a kertészet ügyvezetője vázolta fel, milyen helyzetben is vannak most, milyen nehézségeket okozott számukra a koronavírus-járvány.

HelloVidék: Miként forgatta fel a kertészet hétköznapjait a járvány terjedése?

Boross Dávid: Nekünk is nagyon megváltozott az életünk, hiszen rövidebb idő alatt kell a vásárlóinkat kiszolgálni. A kertészetek 15 óráig lehetnek nyitva, de ránk nem vonatkozik, hogy az időseket csak 9-12 között szolgálhassuk ki. Rengeteg egészségügyi óvintézkedést vezettünk be. A pénztárnál plexifal választja el a munkatársakat és a vásárlókat, óránként fertőtlenítjük bevásárló kocsikat, pultokat, védőkesztyű, maszkot biztosítunk munkatársainknak, a vásárlókat pedig táblák figyelmeztetik a távolságtartásra. Ennek ellenére nem gondoljuk, hogy egy kertészet kockázatos hely volna, hiszen hatalmas, nyitott szellős terekről van szó, nem zsúfolt üzlethelységekről. Én úgy látom az emberek türelmesek, megértőek, közösen védekezünk a járvány ellen.

HV: Mit tapasztalnak a forgalomban? Csökkent a vásárlási kedv?

Boross Dávid: A kertészeteknek az április-május a főszezon, ilyenkor realizáljuk az éves bevételünk közel felét. Óriási csapás nekünk, hogy ebben az időszakban kevesebb a forgalmunk. Talán a kertészkedési kedv összességében nem változott, de a járványtól való félelem és egyes háztartások anyagi bizonytalansága kihat ránk is.

HV: Mi okozza a legnagyobb gondot a jelenlegi helyzetben?

Boross Dávid: Mi attól tartunk, hogy szigorú kijárási tilalom lép életbe, vagy az üzleteink nem lehetnek nyitva. Ez esetben az értékesítésünk közel nullára csökken (a webes értékesítés 5-10 százalékot tesz ki), ami miatt csökkenteni kellene a béreken, kevesebb árut venni a szállítóktól, akik mind hazai termelők. A növénytermesztést pedig nem lehet "gombnyomással megállítani", így hatalmas kár érné a termelőket, tönkre is mehetnek. Az ágazatban több tízezer ember dolgozik, az ő megélhetésük és kertész generációk évtizedes munkája veszik kárba, ha az olyan kertészeti üzletek mint az Oázisok be kell zárjanak. A bizonytalanság a legnagyobb gond, nehéz így tervezni, hogy nem tudjuk a hétvégén mi lesz.

HV: Számítanak-e forgalomkiesésre?

Boross Dávid: Ha a jelenlegi kijárási korlátozás, rövidebb nyitva tartási idő hónapokig fennmarad, akkor 30-40 százalékos forgalom csökkenéssel sázmolunk év végéig. Ha netán be kell zárnunk, akkor nyilván az adott időszak teljesen kiesik, ebbe most bele se merünk gondolni.

HV: Milyen tervük van az elkövetkezendő hónapokra? Hogyan vészelik át ezt az időszakot? Szükség volt esetleg már most, drasztikus változtatásokra?

Boross Dávid: Több fejlesztést, beruházást le kellett állítani-halasztani, mert az Oázisnál úgy gondoljuk az emberi erőforrásunk a legnagyobb érték és mi mindenképp szeretnénk a munkatársainkat megtartani. Ez most a legfőbb törekvésünk. Amíg lehet működünk, megvesszük a termelőtől a növényeket, ha kell előre fizetünk, de működésben kell tartani a rendszert. Ha egy ilyen termelési-lánc szétesik, akkor évekbe telik újra kiépíteni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virágbolt

virágárus

dísznövény

dísznövény termesztés

dísznövénytermesztők

termesztők

virág

virágtermesztő

virágkötők