Váratlan visszaesés? Újabb ágazatban tehet kárt a járvány

HelloVidék   
  Megosztom
Váratlan visszaesés? Újabb ágazatban tehet kárt a járvány

A korábbi évekhez képest tavaly kevesebb pálinkát főztek a gazdák, a megrendelők cefréjéből az ország bérfőzdéi. Azt azonban még nem tudni, hogy az idei koronavírus-járvány befolyásolja-e a pálinkafőzési kedvet, a gazdaságvédelmi intézkedések mindenesetre a főzdéken is segítenek - írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a korábbi évekhez képest tavaly némileg csökkent a bérfőzdék forgalma. Kérdésükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy az elmúlt évben a gazdák, a megrendelők cefréjéből a főzdék majdnem 8,5 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő mennyiségű párlatot állítottak elő. Ez körülbelül egy millió literrel kevesebb a 2018-ban és félmillióval a 2017-ben főzött országos mennyiségnél. Azt még azonban nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány befolyásolja-e az idei pálinkafőzési kedvet.

Egy beregi főzdetulajdonos a lapnak elmondta, hogy az érdeklődés töretlen, de pénzből valóban nincsen túl sok. Azt is elárulta, hogy a koronavírus nem csökkentette a keresletet a pálinka után és mivel a cefrét nem lehet tartogatni, ezért a főzde most is megy. A tulajdonos megemlítette, hogy a vállalkozásnak jól jött a járulékkedvezmény, amivel a gazdaságvédő kormányzati intézkedések átmenetileg a főzdék alkalmazottai után is csökkentették a járulékot és elengedték a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adót.

Arról még nincs adat, hogy a bérfőzdéket megviseli-e a jelenlegi helyzet, de a lap szerint annyi biztos, hogy jó ideje változatlan az egyedülálló szolgáltatást kínáló vállalkozói kör nagysága. Az országban 550 körül mozgott a főzdék száma az elmúlt években és az idei év elején is 553 telephely várta a gazdák cefréjét. A NAV megyei igazgatóságainak munkatársai tavaly megközelítőleg háromezer ellenőrzést végeztek a bérfőzdéknél, amelyek között akadtak előre tervezett és váratlan akciók is. Összesen 350 esetben tártak fel jogsértést. Leggyakrabban az jelentette a problémát, hogy a vállalkozások nem vezették megfelelően a nyilvántartásaikat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pálinka

pálinkafőzés