Fokozatosan ébredezik a termelés: továbbra is csak óvatosan vásárolunk

HelloVidék   
  Megosztom
Fokozatosan ébredezik a termelés: továbbra is csak óvatosan vásárolunk

Májusban már újraindultak a hazai autógyárak, majd fokozatosan mostanra a második, harmadik műszakok is. A szakértők szerint a várakozásoknak megfelelően 7,8%-kal csökkent az ipari termelés júniusban az áprilisi 36,9%-os és májusi 30,9%-os zuhanás után, így meredeken folytatódott a helyreállás az iparban is.

A Takarékbank várakozásainak megfelelően 7,8%-kal csökkent az ipari termelés júniusban az áprilisi 36,9%-os és májusi 30,9%-os zuhanás után, így meredeken folytatódott a helyreállás az iparban is. Munkanaphatással megtisztítva az ipari termelés 12,2%-kal csökkent, az előző hónaphoz képest azonban szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva 17,1%-kal nőtt.

Júniusban a járműgyártásban továbbra is jelentős visszaesés volt, azonban a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 12,8%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában, míg a 2015. év átlagához képest már alig 0,6%-kal maradt el, azonban 21,5%-kal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet.

Az európai országok többségének fokozatos újranyitása miatt a következő hónapokban már élénkülhet a kereslet az autók iránt, mivel áprilisban egyes országokban a szigorú kijárási tilalmak és az autószalonok bezárása miatt is 97-98%-kal csökkent az új autóforgalomba helyezések száma.

Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra.

Fokozott bizonytalanság mellett idén 7% körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 13-14%-os növekedés is várható, jövő áprilisban az idei alacsony bázis miatt a növekedés elérheti a 60%-ot is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék csoport

takarékbank