Százezreket spórolhatunk ezekkel a hitelekkel: mutatjuk, hogyan!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Százezreket spórolhatunk ezekkel a hitelekkel: mutatjuk, hogyan!

A pandémiás helyzetben a lakáshitel-piacon tapasztalt visszaesést tompította az állam által támogatott és a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek folyósítása. Utóbbi konstrukció a többi piaci hitelnél alacsonyabb és hosszabb időre rögzített kamatával hozzájárulhat a hitelfelvevők sokkellenálló képességének megőrzéséhez is - írta meg a Pénzcentrum.

Ahogy a portál írja, a veszélyhelyzet márciusi kihirdetését követően a lakáshitelek iránti kereslet csökkent, amit a jövőbeni bizonytalanság miatt a lakásvásárlók kiváró magatartása vezérelhetett. A potenciális lakásvásárlók döntésüket egy későbbi időpontra halasztották, a bankok pedig a bizonytalan makrokörnyezetben szigorították hitelsztenderdjeiket, ami a hitelfelvételekre is hatással volt.

A járványhelyzettel kapcsolatos korlátozások és általános bizonytalanság negatív hatásai miatt a piaci hitelek felvétele csökkent, az államilag támogatott hitelek (pl. CSOK) esetében azonban ugyanezen hatás valamelyest enyhébb volt. Ennek eredményeként a támogatott hitelek részesedése a pandémiás helyzet alatt növekedésnek indult.

A piaci lakáshiteleken belül megőrizték népszerűségüket a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL), melyeknek a tavaszi hónapokban kisebb mértékben esett vissza a folyósítási volumene. Az MFL termékeknek a lakáshiteleken belül így sikerült a részesedésüket növelni, közel 80 százalékos arányt elérve május folyamán. E hitelek felvétele az adósok szemszögéből biztonságosabb döntés lehet, hiszen a hosszabb időszakra kamatfixált konstrukciók a veszélyhelyzet alatt és azt követően is kiszámítható törlesztőrészleteket eredményeznek.

Az MFL termékek bevezetésük óta a nem minősített lakáshiteleknél alacsonyabb kamatfelárral kerültek folyósításra, ezáltal vonzó lehetőséget kínálnak a hitelfelvevőknek. Az alacsonyabb kamatfelár a veszélyhelyzet időszakában - a megnövekedett bizonytalanság ellenére - ugyanúgy megmaradt, tovább támogatva az adósokat, illetve több pénzt hagyva a háztartásoknál.

A kedvezőbb árazásnak köszönhetően az e hiteleket választók érdemi költségeket takaríthattak meg, fogyasztásukat, valamint pénzügyi biztonságukat növelhették még a járvány okozta bizonytalanságban is. Ezáltal egy 15 éves futamidejű, 15 millió forintos lakáshitel esetében - a futamidő végéig kitekintve - a megtakarítás akár a 400 ezer forintot is elérheti.

* A cikk szerzője: MNB - Palicz Alex, Dr. Tóth Tamás, Varga Balázs

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bank

hitel

lakáshitel-piac

lakáshitel

pénzcentrum