Hamarosan rengetegen dolgozhatnak így: akár előnyük is származhat belőle?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hamarosan rengetegen dolgozhatnak így: akár előnyük is származhat belőle?

Vajon 2020-ban hátrányt jelent, ha valaki kölcsönzött munkavállalóként tud elhelyezkedni? Mi történt a korlátozások alatt azokkal, akik nem a hagyományos módon voltak alkalmazva, és hogy változott meg a cégek hozzáállása a járvány hatására? Fontos tudni, hogy a munkaerőkölcsönzés nem hazai sajátosság, globálisan és Európában is elfogadott, folyamatosan fejlődő iparág. Ha a nemzetközi kitekintéseket nézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon még jelentős növekedési potenciál van ebben a foglalkoztatási formában, mivel Európa sok országában a hazainál magasabb arányt képviselnek az így dolgozók. Ez a jövő? Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója válaszolt az összes kérdésre.

A Pénzcentrum kérdésére, hogy megéri-e ma kölcsönzött munkavállalónak lenni vagy ez inkább bizonyos esetekben kényszerhelyzet-e a szakember elmondta, hogy természetesen minden munkavállalói élethelyzet más és más, de általánosságban semmiképp sem mondhatjuk el, hogy kényszerhelyzet lenne.

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a munkáltatók hátrányosan megkülönböztessék a kölcsönzött és a belsős munkatársakat a munkabért a munkavégzés körülményeit tekintve. Sőt, számos előnye is lehetséges ennek a jogviszonynak. Mivel számos területre közvetítünk dolgozókat, nagyobb esélyünk van az egyén számára leginkább megfelelő munka megtalálására. Ha pedig valamilyen okból egy munkáltatónál megszűnik egy munkahely, akkor kölcsönző cégkén gyorsan tudunk új munkahelyet találni máshol, hiszen több száz vállalattal dolgozunk együtt. Így elkerülhetők a munkakereséssel töltött bizonytalan hetek, hónapok, ami egyfajta biztonságot, folytonosságot hoz a dolgozó életébe.

A kölcsönzött foglalkoztatás kapcsán a negatív hangok inkább a korábbi rossz tapasztalatokból jönnek, de az elmúlt években nagyon sokat tisztult a piac és szerencsére egyre inkább kikopnak a tisztességtelen cégek. Ez mindenkinek az érdeke nekünk ugyanúgy, mint a dolgozóknak és az ügyfeleknek.

A cikkben természetesen a munkáltatói oldalt is vizsgálták és megkérdezték miért éri meg a munkáltatóknak ilyen formában foglalkoztatni a munkavállalókat.

Egy több száz vagy ezer főt foglalkoztató cég esetében a létszám feltöltéséhez és megtartásához szükséges HR és adminisztrációs szervezet és annak költsége évről-évre egyre magasabb. Egy munkaerő-kölcsönző partner a szolgáltatásával ezt a költséget váltja ki részben, sőt van, hogy igen jelentős részben. A HR szolgáltató, a kölcsönző vállalat terhet, feladatokat, adminisztrációt vesz le a megbízó válláról és lehetővé teszi, hogy az ügyfél kisebb szervezettel, alacsonyabb hirdetési, kiválasztási és adminisztrációs költséggel vonja be az új dolgozókat a munkába. Ez a költségcsökkentés a fedezete a kölcsönző cég díjának, és ha a kölcsönző jól dolgozik, akkor ez a fedezet meghaladja a szolgáltató díját, tehát érdemes azt a megbízónak kifizetnie.

Országos adatokról, a COVID hatásairól és az atipikus foglalkoztatás további pozitívumairól és negatívumairól a cikk folytatásában a Pénzcentrum oldalán olvashatunk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

munka

munkaadók

munkavállaló