Átszervezés kezdődik: zalaegerszegi sajtüzemét bezárja, veszprémi gyáregységét fejleszti a francia cég

MTI   
  Megosztom
Átszervezés kezdődik: zalaegerszegi sajtüzemét bezárja, veszprémi gyáregységét fejleszti a francia cég

Átszervezi tevékenységét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. – a korábbi Pannontej -, amely bezárja zalaegerszegi sajtüzemét, illetve tovább fejleszti veszprémi gyáregységét – közölte a társaság.

Az üzletvitel folytonossága, valamint az ellátási lánc biztonsága és fenntarthatósága érdekében döntött a francia tulajdonú társaság magyarországi tevékenységének átszervezéséről, így a vállalat veszprémi üzemének további fejlesztéséről, továbbá a zalaegerszegi egység idei bezárásáról.

A társaság jelezte, hogy a cég két másik üzemében, Veszprémben és Répcelakon lehetősége van néhány dolgozónak, hogy ott folytassa a munkát, illetve az öregségi nyugdíjkorhatár elérését, továbbá a szolgálati idő letöltését szintén segíteni kívánják az egyéni egyeztetéseket követően.

A közlemény szerint az elmúlt években a Savencia minden lehetőséget megvizsgált annak érdekében, hogy az üzletvitel fenntarthatóságát biztosítsa: javított a hatékonyságon, csökkentette a költségeket, és megszilárdította, sőt tovább növelte márkái piaci erejét. A vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt három évben 5 millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és K+F központja.

Veszprém mára a Savencia-csoport egyik legfontosabb és legnagyobb európai innovációs és fejlesztési központjává vált, ezért döntöttek – az anyavállalat hosszú távú globális stratégiájával összhangban – az üzem további fejlesztéséről, valamint az évek óta „alulhasznosított” zalaegerszegi sajtgyártó egység bezárásáról.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vállalat legfontosabb célja, hogy az üzem bezárásával érintett munkavállalókat átsegítse ezen a nehéz időszakon. A kollektív szerződésben foglaltak a magyar szabályozásoknál kedvezőbb feltételeket biztosítanak arra, hogy az átszervezés negatív szociális hatásait csökkenthessék, de a munkahelykeresésben és a korai nyugdíjazás lehetőségében szintén segítséget nyújtanak.

Kajdon Attila, a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. vezérigazgatója a közleményben úgy fogalmazott:

a zalaegerszegi gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy tovább növelhessék a hatékonyságot. Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, így a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség. Az érintett munkavállalók támogatása érdekében az önkormányzattal és a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot.

Hozzátette, a Savencia nem hagyja el Magyarországot. A vállalat elkötelezett a magyar piac, a hazai termelés és a fogyasztók iránt. A népszerű, piacvezető márkák, mint a Medve, a Tihany, a Pannónia vagy a Karaván továbbra is elérhetők lesznek a hazai boltok polcain.

A bezárásról január 5-én kezdeményeztek tárgyalásokat az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel, ezek a megbeszélések szerdán zárultak le. Ettől a naptól értesítenek minden dolgozót a megállapodás konkrét részleteiről, és arról, hogy kit és hogyan érint az átszervezés. A tervek szerint a felmondásokat két ütemben adják át, az elsőket április közepén, a további érintettekét július közepén.

A legutóbbi nyilvános cégbeszámoló szerint 2019-ben a Savencia Magyarországon 18,4 milliárd forintos árbevételt ért el, amiből több mint 5,2 milliárd származott exportpiacokról. A Zalaegerszegen, Veszprémben és Répcelakon akkor összesen 581 embert foglalkoztató társaság 916 milliós veszteséget könyvelt el 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zalaegerszeg

veszprém

répcelak

sajt

sajtüzem

veszprém megye

átszervezés