A tét akár 5 millió forint is lehet: gyermekek nélkül is járhat ez a támogatás

Pénzcentrum   
  Megosztom
A tét akár 5 millió forint is lehet: gyermekek nélkül is járhat ez a támogatás

Az otthonteremtési program legtöbb eleme a gyermekek után jár, vagy olyan kedvezményhez kapcsolódik, melyet gyermekekre lehet igénybe venni. A 2021-től bevezetett támogatások között azonban van néhány olyan, melyet akár gyermektelen egyedülállók, párok is kihasználhatnak - írja a Pénzcentrum.

Számos támogatás gyermekek után vehető csak igénybe, sőt az elérhető összeget magát is befolyásolja a gyermekek száma. Ilyen például a csok támogatás és a falusi csok. Az illetékmentességnél és az 5%-os áfa-visszatérítésnél ráadásul elvárás, hogy családi otthonteremtési kedvezményt vegyen igénybe a vásárló, míg a kedvezményes kamatozású csok-hitelnek az a feltétele, hogy legalább 2 gyermek után igényeljünk csok-ot - olvashatjuk a Pénzcentrumon.

A felújítási támogatást és a hozzá kapcsolódó otthonfelújítási hitelt akkor kaphatja meg valaki, ha legalább egy gyermeket nevel. Ebben az esetben a vállalt gyermek sem elfogadható, ugyanakkor már meglévő gyermeknek számít a terhesség 12. hetét betöltött magzat.

A Babaváró hitel egy speciális konstrukció, annak igényléséhez nem szükséges gyermeket nevelnie, vagy vállalnia a párnak. Ugyanakkor a kedvezmények - futamidő végéig szóló kamatmentesség és a tartozáselengedés - a futamidő alatt született gyermekek után jár. Vagyis az igénylést követően született gyermekek nélkül a konstrukcióhoz nem fog támogatás kapcsolódni.

Az újépítésű lakások, lakóházak áfacsökkenése

Az új lakások 27%-os áfája az idei évtől lecsökken 5%-ra. Ez mindenképpen előnyt jelenthet azok számára, akik újépítésű lakás vásárlásában gondolkodnak. Sőt, azok is csak 5%-os áfájú számlát kapnak 2021-től, akik generálkivitelezővel építenek maguknak új otthont. Az áfacsökkentés kizárólag lakóingatlanokra érvényes, emellett egyetlen feltétele van még: az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyeztmétert.

A cikk folytatása a Pénzcentrum oldalán olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

otthonteremtési program

gazdaság

csok