Egyre népszerűbb a magyar vidék: több mint ezer falu lakosságszáma nőtt

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre népszerűbb a magyar vidék: több mint ezer falu lakosságszáma nőtt

Magyarországon megközelítőleg 2900 olyan, ötezer főnél kevesebb lélekszámú kistelepülés található, amely a Magyar Falu Programba sorolható. Ezek zöme, nagyjából 2500 település nagyon nagy arányban veszített a népességéből az elmúlt évtizedekben.Nagyon úgy fest, hogy a falusi CSOK és a Magyar Falu Program viszont új lendületet ad ezeknek az elnéptelenedő kistelepüléseknek.

Egyre többen költöznek falura Magyarországon. A KSH adatai szerint 1200 ötezer fő alatti település lakosságszáma nőtt 2019-ben, míg a fővárosban és a megyei városok zömében fogy a népesség – derül ki az Infostart cikkéből.

Sokan a fővárosból elsődlegesen az agglomeráció településeire költöznek ki, de a többi nagyváros esetében is hasonló tendencia figyelhető meg – hangsúlyozta Rövid Irén, a KSH kiadói főosztályának elemzője.

Hiszen a 23 megyei jogú város közül mindösszesen hatnak volt pozitív a vándorlási egyenlege. Vagyis többségükből jóval többen költöznek ki, kisebb településeket választva lakóhelyül. A 20 ezernél nagyobb, de 50 ezernél kisebb lélekszámú kisvárosok lakossága is gyarapodott.

Sokan a fővárosból elsődlegesen az agglomeráció településeire költöznek ki, de a többi nagyváros esetében is hasonló tendencia figyelhető meg – hangsúlyozta a szakértő.

A KSH a 2020-as adatokkal még nem rendelkezik, de arra számít, hogy tavaly is folytatódott az elvándorlás a nagyvárosokból a kisebb települések felé. Azt, hogy a falvak népességnövekedéséhez hozzájárult-e a csok vagy a Magyar Falu Program infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztése, a KSH nem tudja mérni. Ahogy azt sem, ezt a tendenciát mennyire befolyásolja az, hogy a világjárvány miatt egyre több munkavállaló számára nyílik meg a home office lehetősége. Az azonban látszik, hogy nagyvárosokból szívesebben költöznek az emberek falura.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

népességfogyás

falusi csok