Millióst támogatást nyert Szentes: fontos épülete újulhat meg a városnak

HelloVidék   
  Megosztom
Millióst támogatást nyert Szentes: fontos épülete újulhat meg a városnak

Kétmillió forintos tá­­mogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Kubinyi Ágoston Programban a szentesi Koszta József Múzeum. Az összegből a Péter Pál Polgárház fűtési rendszerét korszerűsítik majd - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, a Péter Pál Polgárház Szentes első kőépülete. Az 1830 óta lakott, majd később múzeumként ismert épület a közmeg­becsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt. Az 1980-as évek óta működik muzeális kiállítóhelyként.

Az immár 190 éves épület egyik nagy problémája a fűtésrendszer jelenlegi állapota. A most használatban lévő rendszert az 1990-es években építették ki, ez pedig az elmúlt lassan három évtized alatt elavult. A most megnyert támogatásból a kiállítóhely fő­­épületében a gázkészülékek cseréjét, a vendéglakásban a ra­­diátorok szelepcseréjét végzik el, így a különböző épületrészek fűtése külön szabályozhatóvá válik, ez pedig a műtárgyak ál­­lapotán és a látogatók komfortérzetén is javítana

- mondta Farkas László az intézmény igazgatója.

Hozzátette, a korszerűsítés során a pincében előkészítik a padlófűtésrendszert, így a pincehelyiségben is lehetőség lesz időszaki kiállítások, kisebb előadások, rendezvények szervezésére. A felújítás várhatóan április 20-án kezdődik meg, és a tervek szerint még idén december elejére befejeződik.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szentes

támogatás

kőépület

felújítás

korszerűsítés

fűtéskorszerűsítés