Válság közepette is pörög ez a piac: ennyivel nőtt itthon az építőipari termelés

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Válság közepette is pörög ez a piac: ennyivel nőtt itthon az építőipari termelés

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,0 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, mindkét építményfőcsoport termelése bővült, az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

2021 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,0%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8%-kal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4%-kal nőtt, januárban 32,8%-kal haladta meg a 2020. májusi mélypontot.

Összességében - 2021 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8%-kal.
  • Mindhárom építőipari ágazat termelése emelkedett: az épületek építésében 21,4, az egyéb építmények építésében 15,3, a speciális szaképítésben 3,1%-os volt a növekedés.
  • A megkötött új szerződések volumene 8,0%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 326,9%-kal nagyobb volt a 2020. januári, alacsony bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5%-kal magasabb volt a 2020. január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27,0%, az egyéb építményeké 2,2%-kal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.
Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2021. január) (Forrás:KSH)
Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2021. január) (Forrás:KSH)

Az elemzők szerint:

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozások és a piaci szereplők véleménye alapján az idei harmadik negyedév végére stabilan helyreállhat a korábban látott építőipari konjunktúra, de ebben szerepet játszik a járványügyi korlátozások mértéke és hossza, ami jelentős bizonytalansági faktor továbbra is.

A szakértő kommentárjában felidézte, hogy tavaly a megkezdett kivitelezések értéke minimálisan újra 2000 milliárd forint alá csökkent négy év után először, elsősorban a lakásépítések visszaesése miatt. Ezen, ettől az évtől, az 5 százalékos újlakás-áfa javíthat, és több más tényező alapján is jóval pozitívabbak a kilátások jelenleg, így 15 százalékot elérő visszapattanás jöhet idén az iparágban - jelezte.

A korlátozások esetleges elhúzódása és a vásárlóerő látható csökkenése miatt keresleti oldalról érhetné visszaesés az iparágat, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. Ugyanakkor januártól elindult a 3 millió forintos kormányzati támogatási program ennek megelőzésére, valamint a visszavezetett 5 százalékos újlakás-áfa, illetve az illetékmentesség is érdemi segítséget jelent. Összességében az iparág kilátásai jelenleg láthatóan kedvezőbbek, mint a tavalyi év közepén a karantén bevezetése után - közölte a Takarékbank elemzője.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője kommentárjában kifejtette: az építőipar túl van a tavalyi hullámvölgyön, sőt, az uniós források beindulása, illetve a lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatások nyomán akár ismét előtérbe kerülhetnek a kapacitásproblémák az ágazatban, ami az árak további emelkedéséhez vezethet. Összegzése szerint idén az építőipar teljesítménye érdemben javulhat, így az ágazat ismét pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez.

A szakértő is kiemelte, hogy az építőipar termelése januárban kedvezően alakult mind havi, mind éves alapon, ebben a rendelésállomány alakulásának, illetve kisebb részben az alacsony bázisidőszaki adatnak van szerepe.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a járvány miatt még korai konkrét előrejelzést adni az építőipar idei teljesítményére, de a szerződésállományok alakulása alapján a szektor behozhatja múlt évi hátrányát, és van esély arra is, hogy többletnövekedést ér el az ágazat.

A szakértő szerint tavaly a járvány miatt 9 százalékos csökkenést könyvelhetett el az ágazat, ugyanakkor a megrendelések alakulásából lehetett arra számítani, hogy az idén növekedésbe vált a termelés.

Kommentárjában kiemelte, hogy a rendelésállományok januárban is kedvezően alakultak. Az infrastrukturális beruházásokat, egyebek között az út-, vasút- és közműfejlesztéseket magában foglaló egyéb épületeknél az új szerződések volumene éves összevetésben csaknem 327 százalékkal nőtt. Hasonlóan magas havi növekedésre legutóbb 2017 szeptemberében volt példa. A K&H Bank elemzője szerint a kiugró eredmény részben az uniós forrásokon alapuló fejlesztések előkészítésének, valamint a jövő évi választásokig átadandó beruházások felpörgetésének köszönhető.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

építőipari termelés

lakástámogatás

gazdaság