Ismét drágul a fontos konyhai alapanyag: mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki pékárut akar sütni

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét drágul a fontos konyhai alapanyag: mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki pékárut akar sütni

A pékségekre nagy terhet ró az alapanyagok áremelkedése, mert a kenyér ára nem változik olyan arányban, mint a gabonáké. Emellett a szakemberhiány is komoly probléma, és az üzemanyagköltségek növekedése sem kedvez a vállalkozásoknak, amelyeknek egyre nagyobb nehézségekkel kell megküzdeniük - írta meg a nool.hu.

Ahogy a portál írja, az elmúlt hat hónapban már kétszer növekedett a liszt ára, tavaly októberben és idén februárban. A nyár elejére pedig várhatóan megismétlődik a folyamat, és még mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki pékárut kíván sütni.

A liszt ára azért emelkedett meg mára ilyen jelentős mértékben, mert nincs elég búza. Egyrészt viszik ki külföldre, másrészt a gazdák is visszatartják abban a reményben, hogy később jobb áron tudják majd értékesíteni a gabonát. Drágán kínálják a malmoknak is, amelyek így már nem tudják azon az áron adni a lisztet, mint korábban. A pékek viszont nem építhetik bele azonnal az áraikba a növekvő költségeket

– fogalmazott Vincze István pék vállalkozó.

Mint mondta, a szécsényi és a szatmári malommal állnak szerződéses kapcsolatban. Mindig van 10-15 mázsa tartalék liszt a pékségükben. Ezt a mennyiséget nem engedik kifutni, arra az esetre, ha bármi történne.

A liszt és az egyre emelkedő üzemanyagárak mellett a dolgozók bére is komoly terhet ró ránk. Nincs elég szakember, minimálbéren tudjuk felvenni az alkalmazottakat, de már alig akad olyan dolgozó, aki ezért a pénzért szívesen éjszakázik

- magyarázta Vincze István, majd hozzátette: probléma a pékek hiánya, pedig oktatással is foglalkoznak, technikumban tanítják a pék- és a cukrászszakmát. Mint mondja, tavaly is volt 30 ember gyakorlaton, akiket munkanélküliként támogattak, viszont senki nem jelentkezett közülük, miután elvégezték az iskolát.

Litkére nem akarnak jönni sem Szécsényből, sem Salgótarjánból a kedvezőtlen tömegközlekedés miatt. A műszak ideje sem állandó, van amikor hat, de van, amikor 10 órát kell a kemence mellett tölteni

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alapanyag

konyhai alapanyag

liszt

sütés

húsvét

pékáru