Gulyás Gergely: júniusra mögöttünk a járvány, de áprilisban már teraszozhatunk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gulyás Gergely: júniusra mögöttünk a járvány, de áprilisban már teraszozhatunk

A fertőzöttségi adatok alapján Gulyás szerint valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán, a miniszter szerint április végén ki lehet majd ülni a teraszokra, a konditermeknek még várniuk kell a nyitásra. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy áprilisban meglehet a 4 millió, de akár a 4,4 millió oltott is. Sőt, május végéig úgy néz ki, hogy mindenkit betudnak majd oltani, aki regisztrált.

Gulyás Gergely szerint júniusra mögöttünk lehet a járvány. A miniszter ezen felül beszélt az iskolanyitásról, illetve arról is, hogy a foci eb-re csak oltás-igazolvánnyal lehet majd részt venni. De hozzátette, ez még messze van.

Nem lesz csökkentve a 12 hetes időszak a két oltás közt

A 12 hetes két oltás közti időszakot nem csökkentik. A protokoll bevezetése nem az volt, hogy kevés oltás volt, hanem hogy az EU-s gyógyszerhatóság szerint így lehet a legnagyobb védettség

- mondta el Gulyás Gergely.

Még egyszer elmondta Gulyás Gergely újságírói kérdésre:

az AstraZeneca biztonságos és arra buzdított mindenkit, hogy vegyék fel az oltást.

A nyitásról azt mondta Gulyás Gergely, hogy nem elhamarkodott a döntés, a tudományos konszenzus szerint.

A boltnyitásról elmondta: a kijárási tilalom kitolása 10-re még csökkenti is a tömegeket a boltokban, ami csökkenti a járvány terjedését.

Hamarosan döntés lehet a 16-18 évesek oltásáról

Az április 19-ei nyitásnál nem látnak komoly kockázatot - mondta el Gulyás Gergely. Májusban valószínűleg írásbeli érettségik lesznek, júniusig várhatóan mindenkit be lehet oltani, még a fiatalokat is. A hatóság hamarosan dönt majd arról, hogy lehet-e 18 év alatt oltani.

A 16 és 18 évesek oltásának tekintetében az NNK még nem hozott döntést. Az világosan látszik, hogy ez a korosztály veszélyeztetettsége csekély, de nem teljesen veszélytelen.

Áprilisban meglehet a 4 millió oltott

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy áprilisban meglehet a 4 millió, de akár a 4,4 millió oltott is. Sőt, május végéig úgy néz ki, hogy mindenkit betudnak majd oltani, aki regisztrált.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

gulyás gergely

kormányinfo