Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

HelloVidék   
  Megosztom
Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

Az átfogó beruházás Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron éleszti újjá a Tisza három holtágának élővilágát. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak: tanösvény létesítenek, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítése történik.

Átfogó beruházást kivitelez a Duna Aszfalt Zrt. Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén. A projektben mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Tisza három holtágának élővilágát, írja a magyarepitok.hu.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak. A projekt magában foglalja az 1-es, 3-as és 4-es holtágak kotrási feladatait, egy tanösvény létesítését, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítését.

A halállomány áttelepítésére is szükség volt

Mindhárom érintett holtág esetében befejeződtek a kotrási és a partrendezési munkák, továbbá a kapcsolódó kisműtárgyak felújítási munkái is elkészültek. Az 1-es holtág a legnagyobb beavatkozással érintett szakasz. Itt megközelítőleg 54.000 köbméter száraz mederkotrást kellett elvégezni, melyhez előzetesen a közel 120.000 köbméternyi víz lecsapolása előtt az ott élő halállomány teljes áttelepítésére is szükség volt. A kotrási munka után partrendezés is történt 145.000 négyzetméteren.

A tanösvény készültségi foka 95 százalékos: már csak az állomáshelyek befejező munkái, a füvesítés és a tereprendezés van hátra. A 3-as és 4-es holtágak esetében jellegét tekintve úgynevezett alakító kotrás történt, illetve rézsű igazítás. A folyó 277,65-ös kilométerszelvényben épült meg a vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja majd.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

tiszakécske

vízi élőhelyek

beruházás

fejlesztés

projekt

holtág

holt-tisza

közép-tisza

cölöpösvény

tanösvény

madárles