Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

HelloVidék   
  Megosztom
Gigaprojekt a Holt-Tiszán: 60 hektáron éled újjá az élővilág, tanösvény, madárles is lesz

Az átfogó beruházás Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron éleszti újjá a Tisza három holtágának élővilágát. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak: tanösvény létesítenek, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítése történik.

Átfogó beruházást kivitelez a Duna Aszfalt Zrt. Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén. A projektben mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Tisza három holtágának élővilágát, írja a magyarepitok.hu.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak. A projekt magában foglalja az 1-es, 3-as és 4-es holtágak kotrási feladatait, egy tanösvény létesítését, valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítését.

A halállomány áttelepítésére is szükség volt

Mindhárom érintett holtág esetében befejeződtek a kotrási és a partrendezési munkák, továbbá a kapcsolódó kisműtárgyak felújítási munkái is elkészültek. Az 1-es holtág a legnagyobb beavatkozással érintett szakasz. Itt megközelítőleg 54.000 köbméter száraz mederkotrást kellett elvégezni, melyhez előzetesen a közel 120.000 köbméternyi víz lecsapolása előtt az ott élő halállomány teljes áttelepítésére is szükség volt. A kotrási munka után partrendezés is történt 145.000 négyzetméteren.

A tanösvény készültségi foka 95 százalékos: már csak az állomáshelyek befejező munkái, a füvesítés és a tereprendezés van hátra. A 3-as és 4-es holtágak esetében jellegét tekintve úgynevezett alakító kotrás történt, illetve rézsű igazítás. A folyó 277,65-ös kilométerszelvényben épült meg a vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja majd.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tisza

tiszakécske

vízi élőhelyek

beruházás

fejlesztés

projekt

holtág

holt-tisza

közép-tisza

cölöpösvény

tanösvény

madárles