Orbán friss bejelentése: jelentős adócsökkentés és a 200 ezres minimálbér a horizonton

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orbán friss bejelentése: jelentős adócsökkentés és a 200 ezres minimálbér a horizonton

Orbán Viktor a Világgazdaság konferenciáján arról beszélt, a cél a gazdasági „poszt-covid szindróma legyűrése és a teljes foglalkoztatás. A miniszterelnök a 200.000 forintos minimálbért is belengette.

Orbán Viktor a Világgazdaság konferenciáján arról beszélt, nagy mértékű GDP növekedésre számít. A gazdaságban szerinte el kell kerülni a „poszt-covid szindrómát”. A cél a teljes foglalkoztatás. A moratóriumból nem lehet egy lépésben kiugrani. Idő kell megegyezni a bankokkal és óvatos kivezetési terv kell. Ezzel indokolta annak meghosszabbítását.

A költségvetési egyensúlyhoz való visszatéréshez a forgatókönyv úgy néz ki. Hogy idén 7,5, 22-ben 5,9 százalékra viszik le a költségvetési hiányt. A 3 százalékra való visszamenést egy lépésben nem tartja reálisnak - mondta el a miniszterelnök.

A válságkezelési programok kifutása két olyan hatás a kis- és középvállalkozások számára, amit ellensúlyozni kell. Ezért olcsó, támogatott, fél százaléknál nem magasabb kamatú hiteleket kell nekik biztosítani. Erre nagyon jelentős költségvetési forrásokat különítenek el. Ezt a kamarával és a Szécshenyi kártya rendszerrel együttműködve fogják megvalósítani. A minimálbér kérdésében a miniszterelnök arról beszélt:

A horizontunkon a 200 000 forintos minimálbérnek kell lennie.

"Ugyanakkor, ha ezt rázúdítjuk a KKV-kre, szerinte tömegesen fognak csődbe menni" - tette hozzá.

Ezért az ilyen vállalkozásokat terhelő adókat csökkenteni kell, ezzel kell majd elérni a kívánt célt egy vagy két lépésben. Erről még tárgyalások folynak. Bizonyos minimálbér emelés vállalása esetén tehát csökkentenék a kis- és középvállalkozások terheit.

A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a dolgozó emberek a száma jelenleg 4,5 millió felett van, ami 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt. Ebben az évben pedig nemcsak ezt a visszaesést tervezik pótolni, hanem még egyszer ötvenezer munkahelyet szeretnének létrehozni. A cél, hogy több munkahelyet hozzanak létre, mint amennyit tönkretett a járvány.

A miniszterelnök beszélt a G7-ek által nemrég jóváhagyott globális 15 százalékos mértékű minimális adó tervéről is. A kormányfő szerint nem helyes, ha egy nemzetközi szervezet mondja meg, hogy milyen legyen vagy ne legyen a magyar vállalati adókedvezmény.

Fotó: MTI/Szigetváry Viktor

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

orbán viktor