Vigyázat, kánikula: erre figyelj, ha nem akarsz a sürgősségin kikötni

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vigyázat, kánikula: erre figyelj, ha nem akarsz a sürgősségin kikötni

Dübörgő szezonra készülnek a belföldi szállásadók, vendéglátók, várhatóan zsúfolásig megtelnek a strandok, a büfék és az éttermek. Nem árt azonban a nagy melegben óvatosnak lenni, hiszen ilyenkor nyáron sokkal könnyebben belefuthatunk egy-egy romlott ételbe, italba. Nagyon meg kell válogatnunk hát, hova ülünk be.

A szektor összes szereplője gőzerővel készül az utóbbi évek várhatóan legerősebb belföldi szezonjára: gyérítik a szúnyogokat a tavak környékén, sűrítik a vonatjáratokat, toborozzák a szállodai alkalmazottakat, ahogy a vendéglátóhelyek személyzetét is. Vendég is lesz: május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma, írja a Pénzcentrum.

Érdemes azonban jól megnézni, hol költjük el a pénzünket, hiszen ahol zsúfoltság van, sok vendég és nagy meleg, ott sokkal nagyobb eséllyel találkozhatunk romlott étellel vagy itallal. A rutintalan vendéglátósok jóval hajlamosabbak a hibákra, amit az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések is alátámasztanak.

Mutatjuk, hogyan ismerheted fel a veszélyes helyeket, hiszen az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő vendéglátóhelyeknek lehetnek a fogyasztók által is észrevehető jelei:

  • Ilyen lehet a túl alacsony forgalom, ami felveti a lassan forgó árukészlet kockázatát.
  • Laikusok számára is szembetűnő lehet a takarítatlanság, az asztalok vagy az evőeszközök nem megfelelő tisztasága.
  • A nem megfelelő tárolási körülmények, például a napra kitett élelmiszerek, szintén kockázatot jeleznek.
  • Ezek mellett felkeltheti a figyelmet a kiszolgáló személyzet kifogásolható higiéniája, például szennyezett kéz, köröm vagy ruházat, továbbá az eszközhasználat hiánya az ételkészítés vagy a tálalás során.
  • Ugyancsak érdemes elkerülni azokat a helyeket, ahol rovarok jelenléte tapasztalható

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Amennyiben mégis, felmerül, hogy a megvásárolt étel/élelmiszer romlott, esetleg nem kellően hőkezelt, azt semmi esetre nem szabad elfogyasztani! Javasolt a helyszínen vagy kiszállítás/elvitel esetén telefonon/e-mailben jelezni a vendéglátóhely felé a problémát. Amennyiben mégis enterális megbetegedés (pl. hányás, hasmenés tünetek) történt, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Mindemellett a Nébih ingyenesen hívható ZöldSzámán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszerláncot. A ZöldSzám a nap 24 órájában hívható. A bejelentést megteheti a Nébih Navigátor applikáción keresztül is.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

szezon

nyár

vendéglátóhelyek

turizmus

nébih

fertőzésveszély

élelmiszer