Brutális drágulás jöhet még: ősszel újabb inflációs hullám sújthatja a magyarokat

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális drágulás jöhet még: ősszel újabb inflációs hullám sújthatja a magyarokat

Hónapok óta nem lassul az áremelkedés, az 5 százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb. A nyugdíjasokat különösen érzékenyen érinti a drágulás. A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, Bodnár Zoltán úgy véli, határozottabb kamatemelésre lenne szükség a pénzromlás ütemének csökkentéséhez.

A járvány okozta drágulás tavaly március óta sújtja a magyar háztartásokat, és bár vannak optimista vélekedések, az elemzők szerint tartós lehet az áremelkedés - írta a HelloVidék még május közepén. A Központi Statisztikai Hivatal akkori, átlagárakat mutató statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A helyzet azóta sem javult, hónapok óta nem lassul az áremelkedés, az 5 százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb- derül ki az ATV riportjából is.

„Hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon”. Ezt már a Portfolio.hu elemzője nyilatkozta. Az infláció pedig drágulást hoz, mondja az elemző. Az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1%-ról júniusban 5,3%-ra emelkedett, utoljára 8 és fél éve, 2012-ben volt ennél magasabb az áremelkedési ütem.


Beke Károly úgy fogalmazott:

a tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj Világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt.

Az infláció csökkentésére június közepén alapkamat emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi alelnöke úgy véli, a jelenlegi kamatemelés legkevésbé sem elégséges:

Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség

– nyilatkozta az ATV-nek Bodnár Zoltán.

Az MNB korábbi alelnöke kiemelte:

Hozzátette: a problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

infláció

pénzromlás

magyar forint

fogyasztói árak