46 milliót is bukhatunk: kamatostul megfizetjük az árát, ha nem jön a gyerek

24.hu   
  Megosztom
46 milliót is bukhatunk: kamatostul megfizetjük az árát, ha nem jön a gyerek

Egyre több otthonteremtési támogatást, támogatott hitelt kaphatunk lakáscélunk megvalósításához, ezek egy részénél pedig nem elvárás, hogy legyen meglévő gyermek, mert akár gyermekek jövőbeni vállalására is megkaphatjuk a kedvezményt. De amennyiben nem születik baba, a támogatásokat büntetőkamattal növelten kell visszafizetni.

A lakástámogatások egy része már megszületett, illetve előre vállalt gyermekek után jár, utóbbi esetben, ha végül nem születik meg a baba, büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott összeget, amennyiben pedig több támogatást is igényeltünk, akkor a „büntetések” halmozódhatnak, ami komoly terhet róhat a családi költségvetésre, írja a 24.hu.

Vajon a vállalt gyermekek után járó támogatások halmozása hasonló időzített bomba lehet, mint a devizahiteleké volt néhány éve? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána a portál beszámolója szerint.

Ennyi lehet a lakástámogatás három gyermek esetében

Példaként vegyünk egy fiatal párt, akik egy 50 millió forint értékű új építésű házat szeretnének megvásárolni, amihez kihasználnák az elérhető összes otthonteremtési támogatást, ezért pedig három gyermeket vállalnának.

A számukra elérhető kedvezmények:

  • Családi otthonteremtési kedvezmény: összege 10 millió forint három gyermek után új építésű lakás vásárlására.
  • Felvehetik a futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású CSOK-hitelt, amelynek maximális összege (három gyermeknél) 15 millió forint.
  • Igényelhetik a babaváró hitelt, ennek a maximális összege 10 millió forint.
  • Elengedik számukra a vagyonátruházási illetéket, amennyiben CSOK-támogatásból vásárolják meg az ingatlant. Ennek összege esetükben 2 millió forint (a vételár 4 százaléka).
  • Visszakapják a vételár áfatartalmát, amennyiben CSOK-ot is felhasználnak a vásárláshoz, ami 2,38 millió forintot jelentene.
  • Nem klasszikus lakástámogatás, de érdemes megemlékezni a második és a harmadik gyermek után járó tartozáselengedésről is. A meglévő lakáshitel összegéből 1, illetve 4 millió forintot elengednek, amennyiben a családban megszületik a második és a harmadik gyermek. A támogatást érvényesíteni lehet a CSOK-hitelre is.

Ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

Az egyes támogatásokra eltérő hatása lenne annak, ha nem születnének meg a gyermekek, természetesen attól függően, hogy hányan nem érkeznének meg a határidőre.

CSOK-támogatás

A támogatást vissza kell fizetni abban az esetben, ha határidőre nem születnek meg a vállalt gyermekek. Ez a határidő a 10 millió forint esetében tíz év. A visszafizetendő összeg meghatározásakor figyelembe veszik, hogy a vállalt gyermekek közül hány született meg. Például ha három gyermeket vállalt a pár, közülük azonban csak kettő született meg határidőre, akkor a 10 millió forintból 7,4 millió forintot kell visszafizetni, a két megszületett gyermekre járó 2,6 millió forint megtartható.

Ugyanakkor a támogatást késedelmi kamattal növelten kell rendezni, ami a 10 millió forint összegű CSOK esetében a jegybanki alapkamat ötszöröse lenne: vagyis jelenleg 6 százalék büntetőkamattal számolhatunk. Ha egyetlen gyermek sem született meg a vállalt háromból, akkor tíz év után – a jelenlegi alapkamat mellett – 16 millió forintot kellene visszafizetni.

CSOK-lakáshitel

Nagy előnye, hogy a futamidő végéig fix 3 százalék a kamata. Ilyen olcsón fix kamatozású hitelt nem lehet jelenleg a piacon találni. Ugyanakkor a kamattámogatás elveszik, ha a vállalt gyermekek nem születnének meg határidőre. (A maximális 15 millió forint igényléshez legalább három gyermekre van szükség.) A konstrukció normál kamata 5,46 százalék jelenleg, a kamatkülönbözetet – 2,46 százalékot – pedig a tizedik év végén egy összegben meg kellene fizetni az államnak a jegybanki alapkamatnak megfelelő büntetőkamattal. Ennek mértéke 15 millió forint hitelösszegnél – ha egyetlen gyermekünk sem születik – 3,3 millió forint.

Ráadásul a kölcsönt a továbbiakban kedvezmény nélküli kamattal – 5,46 százalék – kellene továbbfizetni. Vagyis ha nem születik gyermekünk, akkor összességében a 15 millió forintos hitelre 20 éves futamidő esetén 24,5 millió forintot fizetnénk vissza.

Babaváró hitel

A babaváró hitelnél nem feltétel a gyermekvállalás, viszont a kapcsolódó kamatmentességet és tartozáselengedést csak a futamidő alatt született gyermekek után lehet érvényesíteni. Ha öt éven belül nem születne egyetlen gyermekünk sem, akkor egy összegben vissza kellene fizetni az addig kapott támogatást – nagyságrendileg 1,95 millió forintot –, a továbbiakban pedig a kölcsönt 7,43 százalékos kamattal fizethetnénk. Összességében gyermekszületés nélkül 17,4 millió forintot kellene a maximális 10 millió forintra visszafizetnünk húsz év alatt.

Illetékmentesség, áfavisszatérítés és hitelelengedés

Az illetékmentesség és az adóvisszatérítési támogatás feltétele a CSOK igénylése. Az elengedett illetéket ráadásul vissza kell fizetni abban az esetben, ha kizárólag vállalt gyermekre igényelnénk a támogatást, és nem születne egy babánk sem. Ha viszont már egy gyermek megérkezik, akkor a támogatást nem kell visszafizetni. Emiatt egy 50 millió forint értékű lakás vásárlásakor 2 millió forint elengedett illetéket kellene visszafizetni a tizedik év után.

Ha nem születne meg a vállalt gyermek, akkor sem kellene viszont visszafizetnünk az államnak az áfavisszatérítési támogatást. Vagyis nem lesz visszafizetési kötelezettségünk a babák „elmaradása” miatt, ha minden más feltételt teljesítettünk.

Kivéve persze, ha a gyermektelenségnek egészségügyi okai vannak, illetve ha az egyik szülő meghal – ebben esetben az elengedett vagyonátruházási illetéket nem kell visszafizetni. Ha egészégügyi okokból nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a babaváró hitel és a CSOK-támogatás esetében egyedi kérelem alapján döntik el, hogy elengednek-e a büntetésből, esetleg haladékot adnak annak visszafizetésére. Ha elhunyt a házaspár egyik tagja, akkor a CSOK esetén egyedileg – kérelem alapján – mérlegelik azt, hogy elengednek a visszafizetendő összegből. Babaváró hitel esetében a kamattámogatást nem kell visszafizetni, és a kölcsönre továbbra sem kellene kamatot fizetnie a túlélő házastársnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyermekvállalás

babaváró hitel

lakásfelújítási támogatás

hitel

kölcsön

támogatások