Csökkent a roham: hátat fordítanak a magyarok a bankoknak?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Csökkent a roham: hátat fordítanak a magyarok a bankoknak?

A Magyar Nemzeti Bank által publikált számok szerint júliusban valamelyest visszaesett a magyar lakosság hitelfelvételi kedve: bár a nyár közepén is kapósak voltak a legnépszerűbb hitelformák, hosszú ideje először nem szárnyalták túl az előző hónap eredményét. Ettől függetlenül még júliusban is nagyságrendekkel nagyobb összegű személyi kölcsönt fizettek ki a bankok a lakosságnak, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Vajon mi áll a folyamatok hátterében?

Közzétette a júliusi hitelezési statisztikáit az MNB, így már a nyári hitelpiaci folyamatokat is egész tisztán láthatjuk. A friss számok tanúsága szerint a hónapok óta tartó intenzív élékülés júliusban kicsit megtorpant - írja a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint ugyanis, míg júniusban még 47,71 milliárd forint volt a magyar háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek új szerződéseinek összege, addig júliusban ez a szám már csak 45,20 milliárd volt. Ez 5 százalékos visszaesést jelent, a hitelforma második rekordhónapja után.

Ahogy a grafikonon is látszik, éves szinten azért a hitelforma júliusban is kifejezetten jól teljesített. Az előző hónapot leszámítva legutóbb 2019 novemberében igényeltek a magyarok több személyi hitelt, mint most júliusban.

A válság közepén, tavaly júliusban jelentett eredményhez képest ugyanis az ilyen hitelek iránti érdeklődés továbbra is igen magas. A kifizetések összegében egy év alatt 57 százalékos növekedés történt.

Júliusban a személyi kölcsönökhöz hasonlóan visszaesett a babaváró kölcsönök és a lakáshitelek iránti kereslet is, bár utóbbi az előző évhez képest szintén jól teljesített. 132,46 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok a lakossági ügyfeleknek. Ez az összeg pedig, bár az előző rekordhónap számaihoz képest ez egy enyhe, 3,1 százalékos csökkenés, a tavaly júliusban kifizetett hitelekhez képest a mostani szám is 70%-os emelkedést jelent.

A júliusban kifizetett 48,74 milliárd forint 12 százalékkal maradt a 2020 azonos hónapjában folyósított 55,92 milliárd forintnyi teljes lakossági hitelösszeg alatt.

Az azért látható, hogy a hitelek iránti érdeklődés továbbra is magasan van és még vélhetőleg csak a durva berobbanásuk utáni konszolidálódás indult el. A magyarok hitelfelvétel iránti lelkesedését táplálhatja anyagi helyzetük javulása is. Ugyanis az Intrum és a GKI legújabb negyedéves lakossági fizetőképességi indexe szerint az elmúlt félévben ugrásszerűen feljavult a magyar háztartások pénzügyi helyzete. A jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám 2021 második negyedévében átlagosan 47 pont volt, ami már alig marad el a pandémia előtti két negyedév átlagától.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelezés

banki hitel

lakáshitel

babaváró hitel