Drasztikusan emelkedni fog a péktermékek ára is: tehetetlenek a vidéki pékségek

MTI   
  Megosztom
Drasztikusan emelkedni fog a péktermékek ára is: tehetetlenek  a vidéki pékségek

Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költség emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára. A vidéki pékségek számára azonban nem csak ez okoz egyre komolyabb problémát.

A napraforgó étolaj ára már jó ideje folyamatosan megy fel az egekbe, ám úgy tűnik, hogy nincs megállás, literjét most már nem lehet megkapni 550-640 forintnál olcsóbban, de felzárkózott a cukor és a tej is mellé a többi tejtermékkel együtt, a liszt folyamatos árnövekedése pedig már meg sem lep minket, írta a minap a HelloVidék is.

Kilencéves csúcson a búza ára a terménytőzsdén

A márciusi jegyzésű malmi búzaár tonnánként 296 dollárra, 2007 szeptembere óta a legmagasabb szinte emelkedett, miközben Magyarországon is rég látott magasságban vannak az árak – írja a Világgazdaság. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára Magyarországon tonnánként 90 ezer forint körül van, de januárban a 100 ezer forintot is elérheti, ami a pékáruk árán is meg fog látszani. A lap idéz egy szakértőt, Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki negyven év alatt nem tapasztalt a mostanihoz mérhető áremelkedést.

Már be sem jelentik az áremelést a vidéki pékségek

Az alapanyagár-emelkedés folyamatos, nem jelentenek már be semmit, csak amikor jön a számla, látjuk, hogy megemelte az élesztőt, margarint, ezt-azt. Hogy ez jövőre hol áll meg, nem tudom megítélni. Annak vége, hogy nagy csinnadrattával bejelentik a pékek, hogy árat emelnek, egyszerűen kiírjuk és kész. A péktermékek ára drasztikusan emelkedni fog, ami engem azért tölt el aggodalommal, mert a piac is reagál, kérdés, hogyan. Mert nekünk is el kell adni, talpon kell maradni, de ha nem emelsz, akkor a vállalkozás megy tönkre, amire az utóbbi években volt is példa bőven – érvelt a szakember, aki szerint a vásárló úgy védekezik majd, hogy tudatosan vásárol kenyeret: ha fél kilóra van szüksége, nem vesz egy kilót

– nyilatkozta Varga Ferenc, a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője, aki a Magyar Pékszövetség megyei elnökségének tagja, és akit a Délmagyar a kenyérár-emelkedés okairól kérdezett.

Hogy miért emelkedik a liszt ára, az jó kérdés

A gazdák és a malmok egy csapatban őrölnek. A gazdák nagyon megerősödtek, óriási tározókat építettek, amire rengeteg jó uniós pályázat volt, és okosan betárolják a lisztet. Nem kényszerül rögtön eladni, hanem tárolja és figyeli a piaci viszonyokat. Én ezt nem tudom megenni, mert a kenyeret nem lehet tárolni. A gazdák az utóbbi öt-tíz évben nagyon jó pozícióba kerültek. Ami nem kritika, hanem tény

– közölte a megyei lapnak Varga Ferenc, aki a legnagyobb problémát az utánpótlás kérdését látja. "A hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak se buták, tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel" – folytatta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pékség

áremelkedés

drágulás

liszt ára