Nem álom a havi 600 ezer forintos fizetés: mellé még napi két óra szieszta is jár

Agrárszektor   
  Megosztom
Nem álom a havi 600 ezer forintos fizetés: mellé még napi két óra szieszta is jár

Spanyolország az Európai Unió egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője, amely azonban a termelési szint fenntartása érdekében - a gépesítés mellett - erősen épít az emberi munkaerőre is. A spanyol kertészetekben, mezőgazdasági vállalkozásokban dolgozó alkalmazottaknak jellemzően csak egy része spanyol, a többség azonban külföldi munkásokból kerül ki, akiket munkaközvetítő cégeken keresztül szerződtetik. De hogyan is fest ez ténylegesen? Milyen körülmények között és mennyit kell dolgoznia annak, aki egy ilyen vállalkozáshoz szegődik el? Milyen fizetséget várhat a munkájáért? - Az Agrárszektor erről kérdezett meg két, Spanyolországban élő és dolgozó magyart.

Sara Barcelonában él, és egy olyan consulting cégnél dolgozik, amely sokat segít a mezőgazdasági szektornak, ebből kifolyólag rálátással rendelkezik a spanyol fokhagyma-szektorra. Több nagyobb, komolyan termelő családi vállalkozással áll kapcsolatban. Ahogy az Agrárszektornak elmesélte, ezeken a területeken a munkaerő 65-70%-át dél-amerikaiak és románok adják, a többiek spanyolok. Ahhoz ugyanis, hogy itt valaki munkát vállaljon, nem végzettségre van szükség, hanem spanyol nyelvtudásra – közölte Sara, de hozzátette, minimális nyelvtudással is már munkába is lehet állni. Érdekesség azonban, hogy a spanyol munkáltatók nem törik magukat, hogy angolul, vagy már nyelven szót értsenek a külföldiekkel, a munkavállalónak kell alkalmazkodnia a helyzetnek.

Sara szerint ezeknél a vállalkozásoknál miden gépesítve van, így nincs szükség nagyobb személyzetre, csak a koordináláshoz és a takarításhoz kellenek emberek, illetve ha a vállalkozás kézzel tisztítja a megtermelt fokhagymát, akkor oda kellenek még emberek. De az egy egyszerű munka, így ahhoz se kell különösebb betanítás.

Arra a kérdésre, hogy mennyit lehet ezzel a munkával keresni, Sara az Agrárszektornak elmondta, hogy a díjak napi tarifában vannak. A hivatalos kifizetés 41,31 euró/nap (15097 forint/nap), ez az állandó munkások fizetett napidíja. A termőföld-előkészítők ezzel szemben 60,48 eurót (22103 forintot) keresnek naponta. Vagyis az állandó munkások több mint 450 ezer forintot is megkereshetnek egy hónap alatt, de a termőföld-előkészítők akár 663 ezer forintos fizetést is összeszedhetnek.

Az Agrárszektor beszélt Krisztiánnal is, aki korábban, még 2004-ben szamóca- és narancsszedőként dolgozott Huelva tartományban. Az egyik munkát egy közvetítőn keresztül szerezte, a másikat ő találta. Az első munkahelye egy több telephellyel rendelkező nagyvállalkozás volt, akik – egyebek mellett – szamóca-, mandarin-, és narancstermesztéssel is foglalkoztak. Ennél a cégnél Krisztián nemcsak a szamóca szedésével foglalkozott, de a gyümölcstermesztés minden folyamatában részt vett. A vállalkozás biztosított számára szállást is, és alapvetően permetezőnek tanitották, amihez el kellett végeznie egy tanfolyamot is.

A cikk folytatása az Agrárszektoron, ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

agrárszektor

mezőgazdaság

munkabér

külföldi munka

agrár-vállalkozás

spanyolország