A számok nem hazudnak: ezt produkálta idén a magyar föld, vajon mennyire lesz elég?

HelloVidék   
  Megosztom
A számok nem hazudnak: ezt produkálta idén a magyar föld, vajon mennyire lesz elég?

Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák Magyarországon. Ahogy az összesített adatokból is látszik, a nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek voltak.

Az őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek Magyarországon. Az őszi eredményeket jelentős mértékben befolyásolta az augusztus-szeptemberi időszakban jelentkező aszály, amely elsősorban a kukorica terméskiesését okozta, a többi, nagy területen termesztett őszi betakarítású növényfajnál - napraforgó, szója - a károk mérsékeltebbek – jelentette be Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: az 1 millió hektáron vetett kukoricából 6 millió tonnát takarítottak be. A 6 tonna/hektáros hozam az elmúlt öt év átlagánál 26%-al kevesebb, a betakarított mennyiség 65-70%-a az elmúlt évek termésének, de a hazai igények kielégítésére elegendő. A napraforgó 2,6 tonna/hektáros hozama 5-10%-al gyengébb a tavalyi értékhez és az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, így a 655 ezer hektáros területről összesen 1,7 millió tonna napraforgó került a raktárakba, ami lényegében megegyezik az elmúlt évek mennyiségével. A szója 63 ezer hektáros területéről 2,6 tonna/hektár hozammal 164 ezer tonna termést takarítottak be, ami megegyezik a tavalyi év eredményével, az elmúlt öt év átlagánál pedig 6%-al alacsonyabb.

Az államtitkár összegzése szerint az őszi vetési munkák is befejeződtek Magyarországon. Őszi búzából 960 ezer hektár a várható vetésterület, ami kb. 10%-al magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél, az elmúlt öt év átlagával pedig megegyező nagyságú. Őszi árpát idén 261 ezer hektáron vetettek, amely a tavalyi értéknél közel 10%-al, az elmúlt öt év átlagánál pedig 18%-al magasabb.

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022. évi termés megérkezéséig.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrár

mezőgazda

mezőgazdaság

kukorica

repce

búza

napraforgó