Ezt hozta a minimálbér-emelés: ők lehetnek a 2022-es év nagy nyertesei és vesztesei

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Ezt hozta a minimálbér-emelés: ők lehetnek a 2022-es év nagy nyertesei és vesztesei

Összességében kedvezően alakulnak az idei bértárgyalások a magyar nagyvállalatoknál. A versenyképes vállalkozásoknál és a nagyobb cégeknél gond nélkül sikerül megállapodni a legalább 13%, de akár jóval 20%-ot meghaladó béremelésekről.

A magyar vállalkozásoknak nincs könnyű dolguk, mivel a jelentős garantált bérminimum-emelés miatt a legtöbb munkavállaló keresetét emelniük kell a bérfeszültségek elkerülése érdekében. A minimálbérek miatt azonban - a Magyar Nemzet mai cikke szerint - sehol sem várhatók elbocsátások, a létszám­hiány viszont nem mindennapi kihívást jelent.

Sok vállalatnál már lezárultak a 2022-es bérekről szóló tárgyalások

A szakszervezetek a Magyar Nemzet megkeresésére arról számoltak be, hogy a vállalati szféra legtöbb szereplője rendkívül nyitottan áll hozzá a fizetésemelésekhez, sok vállalatnál már lezárultak a 2022-es évről szóló bértárgyalások. Érzékelhető azonban az ismét megjelenő, sőt a járvány előttinél is fokozottabb munkaerő­hiány:

a vállalkozások versenyképességi szempontnak tekintik a bérfelzárkóztatást. A betöltetlen álláshelyek sok ágazatban már meg is haladják a járvány előtti szintet. Az általános munkaerőhiány mellett komoly gondot okoznak a megbetegedések. Elsősorban nem a koronavírus-járvány esetszámai okozzák a munkavállalók kiesését, hanem a régóta jól ismert téli szezonális vírusok és megbetegedések.

- írták.

A munkaerőgondok mellett több cégnél a garantált bérminimum jelentős, csaknem húszszázalékos emelése is kihívást jelent. Ennek oka a bértorlódás: a tavalyi összeg, vagyis bruttó 219 ezer forint, és az idei bérminimum összege, azaz 260 ezer forint között, és a némileg e fölött keresők fizetését is emelni kell a feszültségek és a felmondások elkerülése érdekében. Egyes cégeknél a munkavállalók viszont azt kifogásolják, hogy a bruttó fizetésük a bérminimum emelése miatt már nem haladja meg ezt az összeget, az új bérajánlat pedig legfeljebb egy-két ezer forinttal haladja meg a középfokú végzettséghez kötött kötelező legkisebb bért.

Nem gondolkodnak elbocsátáson

Összességében a lap értesülései szerint a cégek nem gondolkoznak elbocsátásokon. Ahol a béremelés jelentős terhet jelent, ott elsősorban a beruházások elhalasztásával vagy fokozatos, nem jelentős áremelésekkel próbálják kigazdálkodni.

A járvány előtti éveknél kisebb számban, de több cégnél is a tavaly megkötött, többéves bérmegállapodás alapján változnak a keresetek. Idetartozik például a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi - értesült a lap.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

minimálbér

minimálbér-emelkedés