Őrület, ami a vidéki ingatlanokkal történik: ennyiért vehetnek házat az élelmes magyarok

HelloVidék   
  Megosztom
Őrület, ami a vidéki ingatlanokkal történik: ennyiért vehetnek házat az élelmes magyarok

Elérte a lakáspiaci forgalom a járvány előtti szintet 2021 I–III. negyedévében. Használt lakásból 17, új építésűből 26 százalékkal többet adtak el, mint 2020 azonos időszakában. Egy új lakás átlagára 40,6 millió forint volt ekkor, a használt lakások esetében 315 ezer forint volt az átlag négyzetméterár. A legerőteljesebb árnövekedés a budapesti agglomerációban és a Balaton környékén volt, ugyanakkor a főváros központi területein lassult az árak emelkedése. A megyeszékhelyek közül a használt lakások tekintetében a legdrágább Székesfehérvár volt, amit Debrecen és Győr követett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. III. negyedév című kiadványából.

Ismét elérte a járvány előtti szintet, 2020-hoz viszonyítva pedig 17 százalékkal bővült is a lakáspiaci forgalom 2021 I–III. negyedévében – az azonos feldolgozottságú adatok alapján. Tavaly a harmadik negyedév végéig használt lakásból 17, új építésűből 26 százalékkal többet adtak el, mint 2020 azonos időszakában. Akkor a szerződések 6,7 százaléka vonatkozott új építésű lakásra, 2021 I–III. negyedévében az eddig beérkezett adatok szerint ez az arány 4,6 százalékra mérséklődött.

A 2021. évi gyors áremelkedés hatására a III. negyedévben a használt lakások ára 15, az újaké 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét.

A 2020. évi lassulás után valamennyi lakástípus ára emelkedett, ám a családi házak drágulása megelőzte a többlakásos épületekét. A folyamat főként a központi nagyrégióban érhető tetten, ahol a családi házak korábban nem tapasztalt ütemben drágultak 2021 I–III. negyedévében.

KSH ‒ Országos lakáspiaci árkörkép (2021 I-III. negyedév):

Megyeszékhelyek

Az új lakások több mint negyedét adták el a megyeszékhelyeken, átlagosan 530 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 16 százalékkal drágábban, mint 2020-ban.

A 2020. évi szinthez képest Zalaegerszeg kivételével mindenütt drágultak a lakások, ám több olyan megyeszékhely is van, ahol eddig elenyésző számú újlakás-eladást regisztrált a KSH. Egy használt lakás átlagos ára a megyeszékhelyeken 22,8 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt − mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva. A használt lakásokat illetően a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár, ezt Debrecen és Győr követte. Salgótarján továbbra is a legolcsóbb megyeszékhely, és ezen az elmúlt időszak gyors emelkedése sem változtatott érdemben.

A Balaton környéki települések

árszintje elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,7 százalékkal magasabb a 2020. évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 795 ezer forintba került, 7 százalékkal többe, mint 2020-ban. A balatoni agglomerációban a 2020. évi 34,2-ről 39,4 millió forintra emelkedett a használt lakások átlagos ára, ami a vidéki agglomerációk között a legnagyobb (15 százalékos) növekedést jelentette.

Kisvárosok, községek

A balatoni mellett a többi vidéki agglomerációban jellemzően átlagos vagy azt kissé meghaladó áremelkedés zajlott, kivételt csak a pécsi agglomeráció jelent, ahol az átlagostól elmaradó, 6,3 százalékos változás következett be. A kisebb városok 18,1 millió forintos átlagos használtlakás-ára 6 százalékkal haladta meg a 2020. évi szintet. Az agglomerációkon kívül eső községekben a használt lakások átlagos ára 8 millió forint volt, 14 százalékkal több, mint 2020-ban. A falusi CSOK kedvezményezett településein az átlagos lakásár (8,5 millió forint) nem változott.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakáspiac

drágulás

lakásárak

ingatlanpiac