Felpörgetheti a lakásfelújítások számát az szja-visszatérítést: mutatjuk, mit várnak a szakemberek

HelloVidék   
  Megosztom
Felpörgetheti a lakásfelújítások számát az szja-visszatérítést: mutatjuk, mit várnak a szakemberek

Felpezsdítheti a lakáspiacot, azon belül a használt lakások forgalmát a szja-visszatérítést, amelyet a gyermeket családok február közepén, vagyis a napokban kaptak vagy kapnak meg - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amely az országos kínálat alapján azt vizsgálta meg, hogy mennyi pénzre van szükség egy 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakás megvásárlásához.

Költözés eggyel nagyobba

Sokan költenék a befolyó extra pénzt lakhatásra. A tavaly őszi felmérésünkben a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy lakáscélra használnák fel a szja-visszatérítést. Bár családonként eltérőek az összegek, de vannak, akik összesen millió nagyságrendű pénzt kapnak. Ez pedig nagyobb lakásba költözést tervezőknél - a meglévő lakás eladásából származó vételár mellé - jó kiegészítést jelenthet a váltáshoz

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A költözési kedv növekedéséhez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt több százezer ember váltott részben otthoni munkára, emellett sok családban kell megoldani időszakosan a digitális oktatást is. Ezek a tényezők élénkítik a nagyobb lakások iránti keresletet

- tette hozzá.

Mennyibe kerülhetnek, alkuval együtt?

A költözést tervező családok túlnyomó többsége a meglévő ingatlanuk eladásából befolyó összeget forgatnák be a következő otthonukba. Az portál adatai szerint Budapesten február közepén az használt lakások átlagos négyzetméterára 854 ezer forintot tett ki a kínálatot nézve.

A szakember szerint egy kényelmes, 12 négyzetméteres szobával nagyobb lakásba történő költözéshez így 12,4 millió forintra lenne szükség, de a mostani piacon 5 százalékos áralkuval érdemes kalkulálnia a vevőknek. Ezt figyelembe véve 11,8 millió forintból lehet egy plusz szobát megvenni. Igaz, a kerületek között jelentős eltérések vannak. A XI. kerületben 11,1 millió forinttal érdemes kalkulálniuk a vevőjelölteknek, a XIII.-ban 10,4 millió forinttal, a VIII.-ban 8,6 millióval.

A megyeszékhelyek között is jókora eltérések láthatók, 5 százalékos áralkuval számolva plusz egy szoba ára az átlagos kínálati árak alapján

  • Zalaegerszegen 4,99 millió forint,
  • Nyíregyházán 4,98 millió forint,
  • Kaposváron 4,57 millió forint,
  • Miskolcon 4,33 millió forint,
  • Szolnokon 4,32 millió forint,
  • Szekszárdon 4,13 millió forint,
  • Békéscsabán 3,97 millió forint,
  • Salgótarjánban pedig 2,64 millió forint.

Velük szemben a drágább megyeszékhelyek közül Veszprémben 7,96 milliós összeg kell a 12 négyzetméteres szobához. Ugyanez Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Tatabányán 5,64-7,64 millió forintba kerülhet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szja-visszatérítés

lakásfejújítás

lakásvásárlás

lakáspiac

szobafelújítás

plusz szoba építés