Ezt mindenki a bőrén érzi: hiába az árstop, magyarok millióit fizetnek rá erre

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezt mindenki a bőrén érzi: hiába az árstop, magyarok millióit fizetnek rá erre

Termelésükkel felhagyó vállalkozások, elmaradt, alacsonyabb mértékű fizetésemelések, folyamatos drágulás, ez a nagy hármas nagyjából Magyarország összes lakóját érinti a brutális energiaár-válság miatt. Hiába ugyanis a lakossági rezsi-stop, közvetett módon, így vagy úgy mindenki egyre durvábban érezni fogja a radikális energiaár-növekedés hatását. Legrosszabbul persze a cégek jártak, sőt a Pénzcentrumnak megszólaló szakember szerint az utóbbi időben kivívott életszínvonal-emelkedés is simán elpárologhat Magyarországon, ha nem születnek meg fontos döntések a hazai vállalatoknál - írta a Pénzcentrum.

Az energiaárak brutális emelkedését bár a magyar lakosság közvetlenül (a befagyasztott árak miatt) nem érzi a bőrén, közvetett módon mindenkire hatással van. A lakosságnak elérhető árstop ugyanis a hazai vállalkozások túlnyomó többségére egyáltalán nem vonatkozik. Tehát a magyarok milliót foglalkoztató cégeknek ugyanúgy ki kell perkálniuk a soha nem látott, rekordmagas energiaárakat, aminek következtében a működési költségeik jóval magasabbak lesznek - írta a Pénzcentrum.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy a szolgáltatások és a termékek árai, amiket a vállalatok előállítanak, növekedni fognak. Ahogy az is várható, hogy fix költségek drágulása miatt a vállalatok a munkavállalóik felé sem lesznek olyan bőkezűek, mint amennyire korábban lehettek volna. És akkor ezen a színtéren, a hatalmas, alulról érkező bérnyomást előidéző minimálbér-emelésről még nem is beszéltünk.

- írta a Pénzcentrum, aki megkereste a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK). Leginkább az érdekelte a lapot, mennyire nehéz a hazai vállalkozások helyzete az energiaárak-emelkedése miatt, illetve ennek kapcsán, milyen hatások érhetik a magyar munkavállalókat.

Egy biztos, mindenki pénztárcája rámegy erre

Perlusz László, a VOSZ főtitkára szerint, kisebb-nagyobb mértékben mindenkit érint az energiaárak drasztikus emelkedése Magyarországon. Olyannyira, hogy olyan számokról beszélhetünk, amelyek valóban megrázkódtatásként érhetik még a nem energia igényes vállalkozásokat is, hiszen jelenleg a duplázódás és a tízszereződés közötti arányok érvényesülnek az energia-piacokon és így a piaci árakban is.

A nagy energia-fogyasztók pedig akár a termelés abbahagyására is kényszerülhetnek, mert nincs az a kereslet, amely elviselhetővé tenné az energia megfizetéséhez szükséges áremelést (ezt sok más termék mellett a műtrágya, vagy az adblue adalékok esetében is)

- fogalmazott a főtitkár. De hogyan hat mindez az idei béremelésekre? Perlusz László szerint, a közel 20 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum emelés már önmagában is felfelé tolja az átlagos bérszínvonalat. Az így kialakult bértolódás pedig már önmagában bőven kétszámjegyű bérszínvonal-emelkedést okozna a szakember szerint, aki szerint ráadásul a helyzetet tovább élesíti a kibontakozó munkaerőhiány és az infláció.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

gazdaság

infláció

benzináremelkedés