Határozott az Unió: a rákkeltő vegyi anyagok kockázatát csökkenteni kell

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Határozott az Unió: a rákkeltő vegyi anyagok kockázatát csökkenteni kell

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló uniós jogszabály módosítását, amely úgynevezett expozíciós határértékeket állapít meg az akrilnitrilre és a nikkelvegyületekre, és csökkenti a benzolra vonatkozó jelenlegi határértékeket - közölte az uniós tanács csütörtökön.

A rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók képzése javulni fog, az új jogszabály ugyanis előírja, hogy az Európai Bizottságnak iránymutatásokat kell kiadnia az ilyen termékekkel kapcsolatos képzésről, felügyeletről és ellenőrzésről.

A módosított irányelv értelmében továbbá az uniós bizottság megbízást kap arra, hogy legkésőbb december 31-ig nyújtson be cselekvési tervet további, legalább 25 veszélyes vegyi anyagra, anyagcsoportra vagy technológiai eljárással előállított anyagra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság azért javasolta a jogszabályi módosítást, mert adatai szerint több mint egymillió munkavállaló van kitéve a rákkeltő akrilnitril, nikkelvegyületek, valamint benzol hatásának, és a munkahelyi ártalom miatt évente bekövetkező halálozások 52 százaléka rákos megbetegedés miatt következik be az Európai Unióban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

európai unió tanácsa

rákkeltő anyagok

mutagének

munkavállalók

kockázat

tagállamok