Összefogtak a dél-balatoni méhészek: megmentenék az ősi akácfajtát

HelloVidék   
  Megosztom
Összefogtak a dél-balatoni méhészek: megmentenék az ősi akácfajtát

Csöngére látogattak a Dél-Balatoni Méhész Egyesület tagjai, mivel az Értékmentés a magyar akác kapcsán című pályázaton sikeresen szerepeltek. Éppen ezért ellátogattak a Vas megyei településre, ahol az országban elsők között elültetett akácok egyike található.

Az elsők közt ültetett akácot maga Tessedik Sámuel evangélikus lelkész ajándékozta Csöngének az 1784-es évben. Ahogy a sonline.hu beszámolt róla, Ballér Róbert, az egyesület tagja elmondta, ez az akácfa viszontagságos életet élt, érte villámcsapás, ágai sajnos mára már elszáradtak.

Ám a fának hatalmas az életereje, a gyökeréről kihajtott egy kis fa, ami mára felcseperedett és magot hozott

- mondta Ballér Róbert.

Ebből vett magot Nyéki Sándor, Csönge polgármestere, Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere, a Sárvári Méhész Egyesület, a sárvári Apiáriusz Mézlovagrend, a Dél-Balatoni Méhész Egyesület, a Dél-Balatoni Mézlovagrend, a csöngei református lelkész, Garas Krisztina jelenlétében.

Fontosnak tartottuk, hogy az országba behozott eredeti akácok legközelebbi leszármazottja Somogyvárra kerüljön. A tervek szerint március 13-án ültetjük el a magot a település központjában. A megyeszerte található akácok már többszörösen leszármazott növények, módosult a génszerkezetük, ezért fontos az ősi akác megőrzése. Ugyanakkor az akác az egyik legfontosabb növény a somogyi méhészek számára is, amelyből a legkedveltebb méz készül

- tette hozzá a méhész, majd hozzátette, bíznak benne, hogy az elültetett magból sikerül növényt hajtatni, s szeretnének a fa körül egy emlékhelyet kialakítani a jövőben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akác

akácfa

akácfa ültetvény

méhészek

dél-balatoni méhész egyesület

vas megye