Ennek nem lesz jó vége? Már most túl van terhelve a Balaton és környéke

24.hu   
  Megosztom
Ennek nem lesz jó vége? Már most túl van terhelve a Balaton és környéke

A 24.hu készített interjút Bojár Iván András művészettörténésszel, építészkritikussal, mely során a Balaton és a szőlőhegyek nagytőke általi pusztításáról, az erdősítési program haladásáról, Budapest építészetéről és fejlődéséről, és az elkerülhetetlen közéleti kérdésekről kérdezték.

Ahogy a portálnak elmondta, jelenleg Budapesten él, de nagyon szeretne újra vidéki lenni, a Szent György-hegyen lakni és kertészkedni, békében és nyugalomban. Jelenleg viszont a 10 millió Fa program miatt többet tartózkodik a fővárosban.

Mivel az ültetések ősszel és tavasszal zajlanak, akkor az Budapesthez köt, mert logisztikailag innen indulnak az akciók az ország különböző pontjaira. A nyár csendesebb időszak, akkor ott vagyok a Szent György-hegyen. Voltam már télen is a Balatonon és nagyon jó volt. Akkor van meg az a rezgés nélküli létezés, amire az ember vágyik, amiért szeret vidéken lenni. A pandémia idején ez fantasztikus volt

- mesélte Bojár Iván András.

Kitért arra is, hogy saját maga is megtapasztalta, hogy a pandémia alatt rengetegen fedezték fel a balatoni régiót sőt, sokan le is költöztek. Mint mondta 2020 egyértelmű fordulópont a régióban. Ahogy fogalmazott, a város egy meghosszabbított nyúlványa lett a térség, amire azóta úgy gondol, mint Budapest 24. kerületére. Hozzátette, úgy véli, az a társadalmi szövet, ami Budapesten például a belvárosi éttermeket tartja el vagy üzemelteti, oda költözött.

Ki se jöttem a házamból hónapokig, le se kellett mennem a telekről, mert teljesen elláttam magamat. Erre igyekeztem is odafigyelni, hogy a lakosság ne érezze veszélyeztetettnek tőlem magát. A Szent György-hegy elesett 2020-ban. A mi kis csendes, nyugodt, baráti, családias, imádnivaló Szent György-hegyünk kirakatba került, és megjelentek azok az üzleti körök, amik egy addig nem ismert, új minőséget hoztak a hegyre. Amíg ez nem volt, azt gondoltam, a hegy és vidéke lehet egy olyan önfenntartó, ökologikus közösség helye, amelyik öntudatosan vigyáz azokra a biológiai, geológiai, építészeti, kulturális értékekre, amik jellemezték ezt a vidéket

- magyarázta a kritikus.

Az interjú során kitért arra is, hogy azt tervezte, a Szent György-hegyen szeretne hosszútávon letelepedni, megöregedni, viszont, ha tovább romlik a helyzet, akkor kénytelen lesz tovább állni. Mint mondta, már egyértelmű jelek vannak rá, hogy a Balaton nem nagyon bírja már el a nagy rohamot.

Hálistennek nálam sokkal okosabb emberek orientálnak ebben. Ott van Szöllősi-Nagy András, fantasztikus hidrológus, nemzetközi szinten is kiemelkedő tudású szakember, egyértelműen megmondta: már most túl van terhelve a Balaton vize. Látszik, hogy ennek a nyakló nélküli nyomulásnak az a következménye, hogy eltűnik a part és a parton élők kapcsolata a vízhez. Érdekes, hogy Budapest több évtizednyi öntudatra ébredés után lépéseket tesz azért, hogy a lakosság közel kerüljön az egyetlen nagy vízhez, a Dunához, közben pont ennek ellenkezője zajlik a Balatonnál

- mondta a Bojár Iván András.

Annak idején, lassan 10 éve megírtuk Darabos György barátommal a Nagy Káli Könyvet, és szándékos célunk volt, hogy a korlenyomaton túl egy olyan mintakönyv legyen, amit a bebírók is forgathatnak, példákat vehetnek belőle, tanulják meg, hogy viselkedjenek jól ebben a környezetben építészetileg, kertépítészetileg. Van viszont ez a kulturálatlan, arrogáns vonal, aki – eszem megáll! – mélygarázst épít a Szent György-hegy oldalába. Gyakorlatilag rózsadombosítanak szőlőterületeket, aminek ez a varázsa, ezért szeretjük, ezért megyünk oda, ezért az életformáért. Meg se tudom mondani, miért csinálják ezt: kényelmesebb neki, nem romlik el a dukkózás a SUV-ján? Nem tudom, mi értelme sok millió forintot költeni teremgarázsra ahelyett, hogy csinálna egy szép szőlőlugast az autója fölé

- fakadt ki az építészkritikus.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

bojár iván andrás

balaton-felvidék