A kormány ígért egy extra nyugdíjemelést: kiszámoltuk, mennyi lesz az annyi

Portfolio   
  Megosztom
A kormány ígért egy extra nyugdíjemelést: kiszámoltuk, mennyi lesz az annyi

A kormány készül a nyugdíjak idei pótlólagos emelésére, derült ki a Pénzügyminisztérium kedd délután kiadott közleményéből. A Portfolio kiszámolta, hogy forintosítva mit is jelent ez egy átlagos nyugdíj szintjén.

A kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5% volt - az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben

- olvasható a Pénzügyminisztérium kedd délután kiadott közleményében, amely egyúttal felidézi, hogy a kormány milyen áremelkedést fékező intézkedéseket hozott eddig (benzinárstop, élelmiszerárstop, kamatstop, rezsicsökkentés).

A minisztérium a közleményben arra is kitér, hogy "a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció".

A kormány mostani bejelentése nem váratlan és nem előzmények nélküli - írta a Portfolio. Az apropóját az adhatja, hogy kedden jelent meg a jegybank kamatdöntése után az MNB friss GDP- és inflációs előrejelzése. Ezek szerint a jegybank az idei évre már 7,5-9,8%-os átlagos inflációt vár, míg korábban 4,7-5,1% volt a prognózisa. Ez alapján jól látható, hogy az eredeti 5%-os év elejei nyugdíjemelésnek akár a duplája is elképzelhető idén.

Pár héttel ezelőtt pedig az akkori inflációs adatok fényében már előrevetítette Farkas András nyugdíjszakértő, hogy mindenképpen szükség lesz évközi korrekciós nyugdíjemelésre az elszálló infláció miatt (februárban már 8,3%-os volt az év/év alapú drágulás). A szakember már akkor is azt várta, hogy júniusban léphet a kormány.

Mit jelent ez a nyugdíjasok számára?

Jelenleg az átlagnyugdíj értéke körülbelül 161 ezer forint. Ha a jegybank 9,8%-os inflációs előrejelzéséből indulunk ki, akkor egy 4,8%-os plusz emelésre van szükség összesen a két lépcső végrehajtásával.

Mivel ez a pótlólagos emelés januárig visszamenőleges lesz várhatóan, ezért éves szinten 92.700 forinthoz juthatnak pluszban a nyugdíjasok a magasabb inflációból fakadó negatív hatások kompenzálása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyugdíj

nyugdíjemelés

infláció

gazdaság

emelés