Megdrágul a magyarok nyaralása a horvát euró miatt? Itt a válasz: erről jobb, ha tudsz

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megdrágul a magyarok nyaralása a horvát euró miatt? Itt a válasz: erről jobb, ha tudsz

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-től vezetik be Horvátországban, de szeptembertől már kunában és euróban is lehet fizetni majd. Hogy mindez mit jelent az árak tekintetében, azt Ivana Herceg vázolta fel a Pénzcentrumnak adott interjúban. A Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója beszélt ezen kívül még az idei szállás és szolgáltatások árairól, az Adriára látogató magyar turistákról, de szóba került a zöld átállás, a fenntarthatóság, és azt is elárulta, a sok közül melyik horvát sziget a személyes kedvence.

Péntek délután érkezett a hivatalos megerősítés, miszerint Horvátországban 2023-tól bevezetik az eurót. Ennek a lépésnek milyen hatása lehet a szálláshelyek és a szolgáltatások áraira?

Ivana Herceg: Az euró hivatalos pénznemként való bevezetése - más országok tapasztalatai szerint is - olykor bizonytalanságokkal jár, hiszen általában felfelé kerekítenek, és ez hozzájárul az infláció emelkedéséhez. Éppen ezért az ezt szabályozó törvények középpontjában a fogyasztóvédelem áll.

Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy az euró bevezetése miatt az árszínvonal körülbelül 0,2 százalékkal emelkedik, ami azért nem annyira vészes, és a Horvát Nemzeti Bank számításai szerint Horvátországban is ez lesz a helyzet, válaszolt a Pénzcentrumnak.

A koronavírus-járvány a világ összes országát megrendítette, különösképpen azokat, melyek gazdasága jelentős mértékben épül a turizmus iparágára. Megközelítőleg mennyi turista látogat Horvátországba egy nyári szezonban, és mekkora veszteséget okozott a járvány?

2019-ben, ami rekordév volt a horvát turizmusban, Horvátország több mint 15 millió turistát fogadott a nyári hónapokban (június-szeptember). 2020. évben ez a szám 6,6 millióra csökkentek, de 2021-ben már ismét több mint 11 millió turistánk volt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt szezonban az eddigi legjobb eredményeink 75%-át el tudtul érni, és reméljük, hogy idén még közelebb kerülünk ezekhez a számokhoz.

Az idei év elején nagyon úgy tűnt, hogy ebbe az irányba haladunk, a foglalási számok biztatóak voltak, és az első negyedév nagyszerű eredményeket hozott, ám az ukrajnai háború következtében megtorpant a lendület. Most azonban már a legtöbb piaci jelentés pozitív, így készen állunk egy újabb nagyszerű nyári szezonra.

Mennyi az aktív szálláshelyek száma, és hogyan alakulnak az árak a 2022-es szezonban? Egyes jelentések szerint átlagosan 30%-os áremelkedésre kell számítani, lehetséges ez?

Horvátországban a kereskedelmi szegmensben mintegy 117 ezer egységet tartanak nyilván, ami 1,2 millió ágyat jelent. A legtöbbet közülük háztartási létesítményekben regisztrálták, ezt követik a szállodai ágyak, majd a kempingek.

Ahogy a világon mindenütt, úgy Horvátországban is magasabb árakra számíthatunk egyes termékek és szolgáltatások esetében. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a drága gáz szinte minden termék vagy szolgáltatás árába beépül; de nagyon fontos elmondani, hogy Horvátországban az egyik fő cél az egyes szolgáltatások minőségének emelése, és amíg a minőség követi az árat, addig az áremelkedés indokolt.

Honnan érkezik a legtöbb turista Horvátországba?

Hagyományosan a legnagyobb számban a német turisták érkeznek és éjszakáznak itt, kb. 20%, őket követik a hazai turisták, a szlovénok majd az osztrákok.

Magyarország hagyományosan a TOP10 piac között van számontartva, a Covid előtti számok azt mutatták, hogy több mint 640 ezer magyar választja Horvátországot nyaralási célpontnak, a rekordévben (2019.) több mint 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek itt. Ezek a számok az elmúlt két évben csökkentek ugan, de örülünk, hogy Magyarország tavaly a külföldi piacok között a 6. helyen állt, 2,5 millió vendégéjszakával.

A magyarok hagyományosan fontos vendégeink, akik többnyire a családi szálláshelyeket és az autóval való érkezést részesítik előnyben. Bár többnyire egyénileg érkeznek az országba, az utóbbi években egyre nagyobb tendenciát tapasztalunk az online csatornákon keresztül történő szállásfoglalásban. A 2019. évi Tomas kutatás szerint a magyar turisták átlagos napi kiadása Horvátországban 83,03 euró (kb. 32 ezer forint - a szerk.), ennek nagy részét a szállásra, éttermi étkezésre és vásárlásra fordítják. Az úti cél tekintetében leginkább a tenger vonzza őket, de gyakran látogatják meg városainkat, sőt, a nemzeti parkjainkat is. A horvátországi nyaralásuk során inkább saját szervezésű utakra és kirándulásokra mennek. Az általuk leglátogatottabb régiók a Kvarner és Isztria, de az elmúlt két évben növekedést tapasztaltunk a déli régiókban, Split és környékén és különösen a hajós turizmusban.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

horvátország

utazás külföldön

turizmus

euró bevezetése

magyar turisták