Módosítják a rezsicsökkentést: kiderült, mire készül a kormány

Portfolio   
  Megosztom
Módosítják a rezsicsökkentést: kiderült, mire készül a kormány

Egy különleges időpontban kihirdetett kormányhatározat legutolsó pontjában jelent meg egy első ránézésre komoly horderejű kormánydöntés. A visszaélések érdekében a rezsicsökkentési szabályok módosítására készül a kormány.

Az egyik kormánydöntés azt mutatta be, hogy a különadókon túl a kormány mire készül még a költségvetés kiadási oldalán a deficit csökkentése érdekében - írta a Portfolio. A határozat címe konkrétan ez:

A Kormány 1281/2022. (VI. 4.) Korm. határozata a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről.

Ennek a határozatnak a harmadik pontja a legérdekesebb és legnagyobb újdonság. Ez ugyanis úgy szól, hogy a kormány

felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a visszaélések elkerülése érdekében a rezsicsökkentési szabályok olyan módosítására, amely alapján a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult".

A feladatra Varga Mihály pénzügyminisztert és Palkovics László technológiai és ipari minisztert jelölte ki a kormányfő. Nekik, illetve minisztériumaiknak kell megalkotniuk az új rezsicsökkentési szabályokat július elsejéig.

Emlékezetes, a Portfolio másfél hete beszámolt arról a háttérbeszélgetésről, amelyen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter volt jelen. Itt is központi téma volt a rezsicsökkentés fenntartása (a Rezsivédelmi Alap is ezt szolgálja a költségvetésben, vagyis forrást rendel a kormány e mögé), és jelezték, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi rendszere a családokra vonatkozóan teljes mértékben fennmarad. Itt annyit mondott még, hogy későbbi kormánydöntés, hogy a cégek és állami társaságok maradnak-e ebben a körben.

Az első pont miatt alapesetben nem valószínűsítjük azt, hogy a lakossági fogyasztók esetében differenciálásba kezdene a kormány, bár az sem kizárt, hogy - ahogy egyes energiapiaci szakértők korábban már valószínűsítették - a lakossági "nagyfogyasztókat" akarja valahogy kiszűrni az állam és valamilyen fajta visszaélésekre hivatkozva nyúl bele a rendszerbe. Egy ilyen döntéssel (a jogosultak körének szűkítésével) egyébként a kormány a rezsicsökkentés költségvetési terheit is csökkenthetné, amire nagy szüksége van a mostani költségvetési kiigazítások közepette. (Érdemes azt is megemlíteni, hogy két hete a kormány épp a visszaélés szót említette, amikor létrehozta a kettős üzemanyagár rendszerét és a külföldiek számára már csak piaci áron engedélyezi a tankolást Magyarországon.)

-írták.

A cikk folytatása itt olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rezsicsökkentés

portfolio

gazdaság

energiaárak