Az idei szárazság ennek is betett: mi lesz így ezzel a magyar szupernövénnyel?

Agrárszektor   
  Megosztom
Az idei szárazság ennek is betett:  mi lesz így ezzel a magyar szupernövénnyel?

Felemás képet mutat a facéliatermesztés Magyarországon. Noha a mézontófű néven is ismert szupernövény vetésterülete nőni látszik, az idei száraz, csapadékmentes időjárás rajta hagyta a nyomát az állományokon, ráadásul több helyütt komoly problémákat okoz a gyomosodás is. Ez viszont azzal jár, hogy a legtöbb helyen az állományok a vegyes és a tűrhető állapotban vannak, ami a terméshozamot is negatívan befolyásolja. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák, noha a tavalyihoz képest nagyobb területen vetettek facéliát, nem túl derűlátóak az idei hozamokat és az értékesítési árakat illetően.

A Győr-Moson-Sopron megyei termesztő, Schmatovich Mátyás régi motorosnak számít facéliatermesztésben, hiszen több mint 10 éve már, hogy foglalkozik a mézontófűvel. A bezenyei szakember elárulta az Agrárszektornak, hogy a tavalyi 17 hektárhoz képest idén nagyobb területen, mintegy 25 hektáron vetett facéliát, de az állományok nem festenek túl bíztató képet, inkább tűrhető állapotban vannak. A térségben nagy volt a szárazság, és amikor a növény fejlődéséhez kellett volna, akkor sem volt eső, így a mézontófű nem fejlődött megfelelően.

Schmatovich Mátyás a kérdésére elmondta, hogy növényvédelmi szempontból idén még szerencsésnek mondhatják magukat, mivel az állományokban nem tapasztaltak gyomosodást, így nem kellett növényvédő szerekhez nyúlni a termesztés során. A szakember idén is Mosonmagyaróvárra, vetőmagnak adja el a facéliát, de a hozamokat illetően már nem volt olyan optimista, mint egy éve: az akkori hektáronkénti 4-5 mázsa helyett idén inkább abban bízik, hogy az állományok adni fognak 2-3 mázsát hektáronként. Az árakat illetően Schmatovich Mátyás elmondta, hogy - szemben a 2020-as 90 ezer forint/mázsás és a 2021-es 85 ezer forint/mázsás árakkal - idén olyan 80 ezer forint/mázsa árra számít, amivel még megéri a termesztés. A méhészetet és a facélia mézelő vonatkozását illeti, a bezenyei gazda elmondta, hogy ők továbbra sem foglalkoznak méhészettel, egy Zala megyei kolléga jelezte, hogy kijönne az állományokra, ám ez végül elmaradt idén.

A cikk folytatása az Agrárszekoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrár szektor

facélia

mézontófű