Brutális árak a Tescóban, Sparban, Auchanban: mégis, ki veszi ezeket a luxushúsokat?

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális árak a Tescóban, Sparban, Auchanban: mégis, ki veszi ezeket a luxushúsokat?

A magyar vendégszeretet legendás, de vajon hol tart a kortárs magyar gasztronómia? Erre a kérdésre igazán büszkén válaszolhatunk: rövid idő alatt olyan fokú fejlődés volt tapasztalható ebben a szegmensben, amelynek köszönhetően a gasztronómia a turizmushoz hasonlóan a magyar gazdaság egyik húzóágazata lett. Cikkünkben ezért most annak jártunk utána, melyek azok a kedvelt, magyar alapanyagok, amelyeket előszeretettel dolgoznak fel a vezető magyar éttermek. Illetve megnéztük azt is, hogy ezek ára miként alakul a nagyobb áruházakban. Mennyiből jönne ki otthon egy vacsora, ha ezekből a húsokból szeretnénk elkészíteni. Lássuk!

Úgy is fogalmazhatunk, hogy aki nem ismerkedik meg közelebbről a magyar gasztronómiával, az nem is járt még igazán Magyarországon. Napjainkra kristályosodott ki a topéttermekben is az az új irányzat, amely bátran használja a nemzetközi csúcsgasztronómia technológiáit, és világszinten is elismerésre méltó profizmust képvisel a vendéglátásban, viszont már képes önállósodni, függetlenedni a nemzetközi ikonoktól és mintáktól, és visszatalálni a magyar értékekhez – kortárs, napjainkban érvényes módon. Míg a közelmúltban elképzelhetetlen lett volna egy topétteremben a népi magyar konyha jellegzetes ételeinek étlapra kerülése, ma már az előremutató, egyben hagyománytisztelő magyar séfek elő mernek állni velük. Tehát a gasztronómia ma olyan forrpontja a magyar gazdaságnak és kultúrának, amelynek köszönhetően egyre több fiatal számára válik vonzó szakmai választássá, és immáron kulináris úticélként is jelen vagyunk a nemzetközi köztudatban.

A jelenkori gasztronómia egyik legnagyobb kihívása

A magyar éttermek azóta tudnak egyre több hazai beszállítóval dolgozni, amióta mi is nemzetközi színvonalon teljesítő tenyésztőkkel és termelőkkel büszkélkedhetünk. A legnagyobb kihívást az egyenletes minőség és a folyamatos előállítás jelenti, amelyek az alapvető feltételei annak, hogy a gasztronómia megbízható alapköveit biztosítsák a modern magyar gazdák. A legmagasabb nívón dolgozó szereplők ma már Michelin-csillagos és más topéttermeket képesek alapanyaggal ellátni.

Manapság, amikor minden igényes hozzáállású séf és vendéglátó felismerte a helyi és szezonális alapanyagok fontosságát, megnövekedett az érdeklődés az őshonos magyar állatfajtákból készült termékek iránt. A legjobb szakácsok az utóbbi évtizedekben nagy kísérletezőkedvvel dolgoznak ezekkel az alapanyagokkal, amelyek a természetes tartási módjuknak köszönhetően alapvetően jó minőséget képviselnek. Az újrafelfedezett magyar alapanyagok sztárjai a mangalica, a keleméri bárány vagy a szilvásváradi pisztráng, amelyeket csúcséttermekben is megtalálunk. Két hazai klasszikus továbbá a kiváló minőségű liba- és kacsamáj, a topgasztronómiában igen kedvelt a magyar halak közül a fogas és a süllő, valamint az olyan természetes módon bio alapanyagok, mint a vadhúsok, amelyek közül elsősorban a szarvas, az őz és a vaddisznó kerül terítékre.

Magyar alapanyagok, őshonos magyar állarfajták

Nemzeti kincsünk: a magyar mangalica

A mangalica a sertéshúsok Kobe-marhája” – ez a hasonlat az elismert nemzetközi online magazin, a Finedininglovers.com hasábjain jelent meg. A hús textúrájára utalt ezzel a szerző, a tiszta vérvonalú mangalica húsa ugyanis teljesen egyedülálló, semmilyen más sertéshússal össze nem hasonlítható, gazdagon márványozott, ízanyagokban és egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag. A gyógyfüves legelők és a hagyományos háztáji takarmányozás eredményeként a ridegen tartott állat húsa érett, magas tápértékű.

Az ínyencség szimbóluma: a hízott libamáj

Több más állathoz hasonlóan a libák is raktároznak télire: a vadludak útra kelését, vonulását egy „túlevési” fázis előzi meg. Ezt a mintát másolta le az ember a háziasítás során, aminek eredményeként egy igazi ínyencség született: a hízott libamáj. Bár a pecsenyelibamáj is ízletes, a hízott libamáj számít igazi presztízsalapanyagnak. A magyar libamáj méltán tett szert nemzetközi hírnévre, a kiváló minőségű termékekből Európába, a tengerentúlra és Ázsiába is exportál Magyarország. Az ünnepnapok eledele, ami hideg és meleg előételként fogyasztva is kiváló. Mind gyümölcsökkel és lekvárokkal, mind fűszeres ízekkel jól társítható

A made in hungary kiválasztottja: a kacsamáj

A Made in Hungary Topgasztronómiai Társulás egyik főszereplője a 2019-es indulás évében a kacsamáj. A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének az összekapcsolása, a legjobb magyar séfek közreműködésével. Az első ilyen alapanyagkettős a kacsamáj és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a 6 puttonyos tokaji aszú. A kacsamáj, egy igazi ínyencségnek számító alapanyag „mindent tud”, amivel megmutathatjuk a magyar konyha értékeit: gondos tartást igénylő, minőségi élelmiszer, sokoldalúan elkészíthető, emlékezetes finomság. Tökéletes párja a magyar boroknak, közülük is legjobban a tokaji aszúval és a természetesen édes tokaji borokkal harmonizál. A libamáj mellett a kacsamájnak is megkérdőjelezhetetlenül ott a helye a topélelmiszereink között. A karakteres ízű belsőség előnye, hogy könnyebben kezelhető, sütés során kevesebb zsírt veszít. Sokrétűsége miatt megunhatatlan, legyen szó pástétomról, terrine-ről vagy rilletteről. Rendkívül népszerű édesen, kaláccsal kínálva, izgalmas gourmet-édességek alapanyaga, de hirtelen kisütve is ízletes, a kacsamáj zsírjáról nem is beszélve A társulás célkitűzése a magyar gasztronómia legnagyobb presztízsű, nemzetközileg elismert alapanyagkettősének az összekapcsolása, a legjobb magyar séfek közreműködésével. Az első ilyen alapanyagkettős a kacsamáj és a magyar borászat csúcsteljesítménye, a 6 puttonyos tokaji aszú. A kacsamáj, egy igazi ínyencségnek számító alapanyag „mindent tud”, amivel megmutathatjuk a magyar konyha értékeit: gondos tartást igénylő, minőségi élelmiszer, sokoldalúan elkészíthető, emlékezetes finomság. Tökéletes párja a magyar boroknak, közülük is legjobban a tokaji aszúval és a természetesen édes tokaji borokkal harmonizál. A libamáj mellett a kacsamájnak is megkérdőjelezhetetlenül ott a helye a topélelmiszereink között. A karakteres ízű belsőség előnye, hogy könnyebben kezelhető, sütés során kevesebb zsírt veszít. Sokrétűsége miatt megunhatatlan, legyen szó pástétomról, terrine-ről vagy rilletteről. Rendkívül népszerű édesen, kaláccsal kínálva, izgalmas gourmet-édességek alapanyaga, de hirtelen kisütve is ízletes, a kacsamáj zsírjáról nem is beszélve.

Természet adta kiválóság: vadhúsok magyarországon

A legelsők között volt a vadhús, amely régóta elismert exportterméke is hazánknak. A vadhús biojellegű termék, mert ugyan nem ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, de a magyar erdők-mezők adta természeti környezet kiváló húsokat eredményez, legyen szó akár úgynevezett trófeás vagy szárnyas állatokról. A szarvas, az őz, a vaddisznó és a mezei nyúl, a fácán és a vadkacsa jól ismertek a tányérokon, de a muflon, a fogoly és a fürj is ott van a magyar vadétlapon. Kevéssé ismert tény, hogy a magyar vadgazdálkodás rendkívül jól szervezett, és ennek keretében az itthon elejtett állatok húsát túlnyomórészt külföldön értékesítik a piacon.

Milyen áron juthatunk hozzájuk a hétköznapokban?

Ahogy azt körképeinkben szoktuk, most is megnéztük a nagyobb áruházláncokat, milyen termékeket kínálnak a fentebb említett alapanyagok közül és persze milyen áron. Ennek alapján a következőket találtuk:

  • a Tesco online kínálatában mangalicahúst tekintve inkább szalonnát találtunk, ezek ára 2509-2890 Ft/kg között mozog. Illetve találtunk mangalica kolbászt is, 2349 Ft/csomag áron. Libamájból pástétomot találtunk, 50 grammos kiszerelésben, amihez egy csomag kacsamájpástétom is jár, 1889 Ft/csomag áron. Ha körbenézünk a szárnyasok között, a csomagolt friss húsok között találunk még egész kacsát 1669 Ft/kg áron, pecsenyekacsa májat 2099 Ft/kg áron, pecsenyekacsa far és hátat 729 Ft/kg áron és pecsenyekacsa mellfilét bőrrel 4199 Ft/kg áron.
  • A Spar online kínálatában a mangalicahús tekintve csak füstölt mangalica császárcsíkot találtunk 4090 Ft/kg áron. Továbbá, az online shopban találunk friss hízott libamellet 7799 Ft/kg áron, hízott libacombot 5829 Ft/kg áron. Kacsahúst tekintve találunk pecsenye kacsa far és hátat 889 Ft/kg áron, hízott kacsa testhájat tálcás kiszerelésben 4199 Ft/kg áron, friss kacsamell belső fiét 8997 Ft/kg áron, Pecsenyekacsa szárnytőt 1649 Ft/kg áron, Pecsenyekacsa májat 2829 Ft/kg áron. Hízott kacsamájat tálcás kiszerelésben pedig 14 590 Ft/kg áron.
  • Az Auchan online boltjában találunk mangalica szalonnát 1320 Ft/csomag áron és mangalica kolbászt 1839 Ft/csomag áron. Libahúst tekintva itt találunk Hízott liba májat 14 999 Ft/kg áron, liba testhájat 2499 Ft/kg áron, liba bőrös hájat 2499 Ft/kg áron, hízott libamellet 7499 Ft/kg áron és liba szárnytőt 1199 Ft/kg áron. Kacsahúst nézve a shopban találunk hízott kacsamájat 9799 Ft/kg áron, hízott testhájat 2999 Ft/kg áron, hízott kacsa bőrös hájat 2599 Ft/kg áron, hízott kacsamellet 7499 Ft/kg áron, hízott kacsacombot 4699 Ft/kg áron, Kacsa szárnytő 1569 Ft/kg áron, kacsa nyakat 1199 Ft/kg áron, Kacsa aprólékot 1099 Ft/kg áron, kacsa szivet 1898 Ft/kg áron, fiatal kacsacombot és mellfilét bőrrel 3998 Ft/kg áron.

Összességében láthatjuk, hogy zsebbenyúlós finomságokanak számítanak ezek a különleges, magyar húsalapanyagok. Ráadásul a mangalicahúst és a vadhúst tekintve inkább henteseknél vagy erre specializálódott üzletekben, boltokban, piacokon érdemes érdeklődni mert a nagyobb áruházak polcain egyáltalán vagy csak időszakosan találhatjuk meg ezeket a húsokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mangalica

libamáj

kacsamáj

árak

magyar alapanyagok