Uncsi a főzelék spenótból és sóskából: íme négy extrém recept, amit mindenképp ki kell próbálnod

HelloVidék   
  Megosztom
Uncsi a főzelék spenótból és sóskából: íme négy extrém recept, amit mindenképp ki kell próbálnod

A legtöbben a spenót hallatán egyből a menzán kapható főzelékre gondolnak, ami nem sokak szívét melengette meg. Nos, vannak sokkal extrémebb és különlegesebb receptek is, amibe belecsempészhetjük a spenótot. Természetesen megnéztük azt is, hogy mihez kezdhetünk a szintén sokak által nem kedvelt sóskával, hiszen ennek felhasználása is igen sokrétű. Lássuk a recepteket!

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 42. héten A sóska és a spenót egyaránt 600 forint/kilogramm áron szerepelt a heti választékban, ami a sóskát tekintve megegyezett, a spenót esetében pedig 14 százalékkal elmaradt a 2018. 42. hetihez viszonyítva.

De miért is jó nekünk a sóska vagy a spenót?

Ahogy arról korábban írtunk, a spenót egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek, könnyen emészthető, nagy a tápértéke, és nagyon jó vitaminforrás, ezért bébiételként vagy betegek feljavító diétás étrendjéből sem hiányozhat – ez a spenót. Nagyon jelentős a C-vitamin tartalma (60 mg), de sok B2-vitamint, meszet, és zöldségnövényeink közül a legtöbb foszfort tartalmazza. Egész évben fogyaszthatjuk, nyáron friss szedésű, télen fagyasztva vagy konzervként áll rendelkezésünkre. Ehhez képest mi magyarok messze kevesebbet termelünk belőle!

A FAO adatai szerint az utóbbi években egyre több és több spenótot termel a világ, de az európai termésmennyiség is növekvő tendenciát mutat. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 670 ezer tonna spenótot termeltek 2020-ban. Az unió legnagyobb spenóttermesztő nemzete Franciaország 107 ezer tonnás éves mennyiséggel, majd Olaszország (100 ezer tonna) és Belgium (90 ezer tonna) következnek a sorban. A közösség belső piacán a friss spenót legnagyobb exportőre Belgium (24,5 ezer tonna) volt 2020-ban, majd Olaszország (20,1 ezer tonna) és Spanyolország (19,3 ezer tonna) következett a sorban. A friss spenót legnagyobb importőre Belgium (39,7 ezer tonna) és Németország (15,9 ezer tonna) volt.

A fagyasztott spenót legnagyobb exportőre a közösség belső piacán Belgium (98,6 ezer tonna) volt 2020-ban, majd Hollandia (22,7 ezer tonna), Spanyolország (14,7 ezer tonna) és Franciaország (14,7 ezer tonna) következett a sorban. A legnagyobb fagyasztott spenót-importőrök Németország (42,3 ezer tonna), Franciaország (28,2 ezer tonna) és Belgium (17,8 ezer tonna) voltak. Az unió fagyasztott spenót külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2020-ban.

Magyarországon egészen más a helyzet. Szakértők szerint itthon 150–200 hektáron folyik a spenót nagyüzemi termelése, főleg fagyasztás céljára. A spenót a talajjal szemben igényes, a Bács-Kiskun megyei Duna-menti, tápanyagban gazdag öntéstalajokon fejlődik a legjobban.

A KSH adatai szerint a friss spenót külkereskedelmi egyenlege pozitív, a behozatala 90 százalékkal (33,2 tonnára) nőtt. 2020-ban az előző évihez képest, a legnagyobb beszállító Olaszország (19,6 tonna) volt. A kivitel ugyanekkor (elsősorban Szerbia felé) a kétszeresére, 55,1 tonnára nőtt. A friss spenót magyarországi importjának értéke 129 százalékkal 27 millió forintra, az export értéke 152 százalékkal 33,5 millió forintra nőtt a vizsgált időszakban. A fagyasztott spenót külkereskedelmi egyenlege ugyanakkor negatív. A fagyasztott spenót behozatala 7 százalékkal 1,8 ezer tonnára nőtt 2020-ban az egy esztendővel korábbi mennyiséghez képest. A legnagyobb beszállítók Csehország (438 tonna), Szlovákia (358 tonna) és Lengyelország (257 tonna). A kivitel 26 százalékkal 268 tonnára nőtt, a főcélpiac Románia volt. A fagyasztott spenót importjának értéke 17 százalékkal 467 millió forintra, míg az exportból származó bevétel 49 százalékkal 71 millió forintra emelkedett 2020-ban az előző évihez képest.

A spenót gazdasági jelentősége azonban rendkívül alacsony annak ellenére, hogy mind szabadföldön, mind hajtatásban termesztik, frissen, mélyhűtött és konzervként feldolgozva is fogyasztják. Egyedül a gyermek-és csecsemőélelmezésben tölt be fontosabb szerepet. Ökológiai igényei alapján nem tartozik az igényes zöldségfajok közé. A fejlődéséhez optimális hőmérséklet 15-16 °C, de csírázása már néhány fokkal a fagypont felett (3-4 °C-on) megindul. Vannak fajták, amelyek a hideget (-5 °C) is viszonylag jól elviselik.

És mi van a sóskával?

A sóska csaknem az egész földön elterjedt, is mert és fogyasztott levélzöldség növény. A sóska vad alakját már az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották. A XIV. században feljegyzések szerint Franciaországban már levelesen és salátaként is fogyasztották. Táplálkozásbiológiai jelentősége a benne található magas C-vitamin tartalomnak köszönhető. Emellett magas az ásványi anyag tartalma: foszfor, vas és kalcium.

Széleskörű elterjedése ellenére gazdasági és élelmezési jelentősége csekély. Hazai szinten vetésterülete a többi zöldségféléhez képest elenyésző. Hazánkban nincs is nagyüzemi mezőgazdasági termesztésben, csak őstermelőknél és házikertekben találni meg, annak ellenére, hogy Európában, a Távol-Keleten, de még Amerikában is honos, az egész világon elterjedt haszonnövény. A Magyarországon ismert közönséges sóska mellett választható még a francia és angol sóska is, előbbi savanykásabb, utóbbi kellemesebb ízű, és mindkettő nagyon jól bírja a teleket.

A sóska mellett szól érvként az is, hogy gondozása könnyű, igényei alacsonyak, C-vitamin tartalma magas, gazdag ásványi anyagokban (foszfor, vas, kalcium), jelentős gyümölcssav tartalommal bír, fogyasztása pedig frissítő, élénkítő hatású.

Mi készülhet belőle?

A legtöbben a spenót hallatán egyből a menzán kapható főzelékre gondolnak, ami nem sokak szívét melengette meg. Nos, vannak sokkal extrémebb és különlegesebb receptek is, amibe belecsempészhetjük a spenótot. Természetesen megnéztük azt is, hogy mihez kezdhetünk egy rakás sóskával, hiszen ennek felhasználása is igen sokrétű. Lássuk a recepteket!

Omlett sóskával

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 150 g sóska
  • 3 evőkanál vaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

Egy serpenyőben, másfél evőkanálnyi vajon, 1-2 perc alatt megfuttatjuk a megtisztított sóskaleveleket. Kis tálba félretesszük. A sóska enged egy kis levet, ezt csepegtessük le róla. Ugyanebben a serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, és ráöntjük a felvert, sózott-borsozott tojásokat. Nem piszkáljuk, hagyjuk, hogy a közepes láng felett az alja megszilárduljon. Amikor az alja megsült, de a teteje még lágy, a közepére halmozzuk a dinsztelt sóskát és az omlett két oldalát, egy villa vagy spatula segítségével, felhajtjuk. Hajtással lefelé tányérra csúsztatjuk és azonnal fogyasztjuk.

Sóskavajas tészta fenyőmaggal

Hozzávalók:

  • 70 dkg sóska (2 nagy marék friss sóska megmosva, megpucolva)
  • 100 g vaj
  • fél citromból nyert citromlé
  • 250 g tészta
  • 75 g fenyőmag (pirítva a tálaláshoz)
  • 10 dkg parmezán sajt (forgácsolva a tálaláshoz)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

A sóskát mosás és szárazás után durvára vágjuk, a enyhén felmelegített vajjal és a citromlével aprítógépbe öntjük, és pépesre turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, borssal. Ha azonnal felhasználnánk a tésztához a sóskavajat, ezt a lépést hagyjuk ki. Viszont ha szívesen dolgoznánk előre, akkor a még pépes sóskavajat kaparjuk rá egy steril fólialapra, majd tekerjük fel (rönkbe). Hűtőbe téve egy hétig, fagyasztóban egy hónapig eláll, bármikor felhasználható. A tésztát enyhén sós vízben al dentére főzzük. Közben a sóskavajat egy nagy serpenyőbe tesszük, alacsony hőfokon melegítve felolvasztjuk, majd egy csipesszel közvetlenül a főzővízből hozzáadjuk a frissen főtt tésztát, és beleforgatjuk a sóskás vajba. Adjuk hozzá a fenyőmag nagy részét, és alaposan keverjük össze, mielőtt a tésztát tányérokra szedve tálalnánk. Reszeljünk rá parmezánforgácsot, szórjuk meg a maradék fenyőmaggal, és azonnal tálaljuk.

Spenót pesto

Hozzávalók:

  • 100 g spenót
  • 25 g fenyőmag
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 8 dkg parmezán sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, szűrőben forró vízzel leforrázzuk és lecsöpögtetjük róla vizet. A fokhagymát megpucoljuk, a fenyőmagot pedig szárazon felhevített serpenyőben illatosra pirítjuk. A spenóthoz hozzáadjuk a fenyőmagot, a fokhagymát és a parmezánt, botmixerrel pépesítjük és összekeverjük. Lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat is. Végül sóval és borssal ízesítjük. Főzzünk hozzá egy adag tésztát és azzal tálaljuk.

Spenót gombóc

Hozzávalók:

  • 20 dkg spenót
  • só ízlés szerint
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • 3 púpozott evőkanál finomliszt
  • bors ízlés szerint
  • 2 csipet szerecsendió (el is hagyható)
  • 7 dkg parmezán sajt
  • 3 dkg vaj

Elkészítés:

A spenótot alapos mosás után, külön víz hozzáadása nélkül, egy vízzel kiöblített lábasba tesszük. Picit megsózzuk, és fedő alatt megpároljuk. Amikor kihűlt, kinyomkodjuk belőle a vizet, és egy deszkán apróra vágjuk. A túrót villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a búzadarát és a fűszereket. Beletesszük a spenótot. Jól elkeverjük a masszát, majd legalább egy órára félretesszük. Amíg pihen a spenótos massza, felforraljuk a főzővizet, és enyhén megsózzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, és gyöngyöző vízbe tesszük főni. Akkor jó, ha feljön a víz felszínére. A gombócokat kiszedjük a vízből, és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálba tesszük a felolvasztott vajat, majd a gombócokat. Megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben átpirítjuk, és langyosan kínáljuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sóska

spenót

árak

körkép

piaci árak