Kifakadtak a vidéki cukrászok: ezért emelkedett valójában 20 százalékkal a fagyi ára

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Kifakadtak a vidéki cukrászok: ezért emelkedett valójában 20 százalékkal a fagyi ára

Az elmúlt 2 év a gazdaság minden ágazatát megviselte, de voltak olyan szerencsésebb helyzetben lévő szakmák, mint a cukrászok, akik kicsit könnyebben átvészelték a helyzetet. Kíváncsiak voltunk rá, hogyan alakult a szektor helyzete, ezért felkerestük Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

HelloVidek: Hogyan alakult a forgalmuk az elmúlt 2 évben?

Erdélyi Balázs: Az elmúlt két pandémiás évet a cukrász szakma viszonylag szerencsésen átvészelte, pár bezárástól eltekintve az Ipartestület tagcukrászdái, fagylaltozói sikeresen vették az akadályokat. Olyan vállalkozásokról is hallottunk, akik még növekedni is tudtak, de természetesen nem ez az átlag.

HV: Az infláció hatására mennyire kellett megemelniük áraikat?

Jelenleg a fagylalt áránál érezhető egy kicsit erősebb emelés, idén átlagosan 15-20 %-kal emelkedett a fagylalt ára. A sütemények árát is folyamatosan emelniük kell a kollégáknak, mert az alapanyag- és energiai árak emelkedését másképp nem tudják kigazdálkodni.

A sütemények ára még így is jóval alacsonyabb, mint az európai átlag (4-5 Euro), jelenleg általában a felét tudják itthon elkérni egy süteményért a kollégák, miközben a költségeik szinte azonosak a nyugati cukrászatokéval.

HV: Mennyire nehéz az alapanyagok beszerzése?

Idén már többször érezhető volt némi nehézség az alapanyag ellátásban - hol a vajból, hol a cukorból volt időszakosan hiány - , de a nagykerek még mindig bizakodóan látják a következő hónapokat. Persze ez sajnos az egyik pillanatról a másikra megváltozhat, hiszen idén sincs könnyű évünk. Mindenki megpróbál most felhalmozni készleteket, viszont ezek a megnövekvő vevői igények szintén nehézséget okozhatnak az ellátásban.

HV: A vidéki vagy a fővárosi cukrászdák vannak jobb helyzetben?

Ez teljesen változó, üzletenként, vevőkörönként teljesen különböző lehet, de ha mondanom kell valamit, akkor talán a vidéki cukrászdák vannak most jobb helyzetben. Az elmúlt két évben érezhető volt a hazai belföldi turizmus erősödése, leginkább ennek köszönhető a vidéki üzletek erősödése, míg a fővárosi üzleteknél a külföldi turizmus visszaesése okozott jelentős csökkenést.

HV: Mekkora kereslet van a "minden mentes” süteményekre"?

Az elmúlt 10 évben töretlen a mentes termékek – fagylaltok és sütemények – iránt a kereslet. A szakmánk és az alapanyagok is fejlődnek, egy jó minőségű mentes termék kóstolásánál már szinte észrevehetetlen a különbség. A magyar cukrászok világviszonylatban is az élen járnak a mentes termékek kínálatában, ma már nem igazán találunk itthon olyan cukrászdát, vagy fagylaltozót, ahol ne lenne valamilyen alternatíva az ételintoleranciában szenvedőknek.

HV: Hogyan oldják meg a munkaerőhiányt?

Sajnos a munkaerőhiány évek óta sújtja a szakmánkat, ma már nem csak szakképzett cukrászt nem lehet találni, hanem eladót, vagy takarítót is szinte lehetetlen. Nincs igazán rá jó megoldás, az első reakció általában a tűréshatár feletti, véget nem érő munka, de ez nem lehet hosszútávú magoldás, mert kiégnek a kollégák, elhagyják a szakmát. A termékválaszték csökkentésével és a nyitvatartási idő szűkítésével is lehet próbálkozni. Ha van rá anyagi lehetőség, akkor a géppark modernizálásával lehet kiváltani egy-egy munkavállalót, de félő, hogy ettől előbb-utóbb a szakmánk elveszítheti a kézműves jellegét.

HV: Milyen szezonra készülnek?

A nehézségek ellenére továbbra is bizakodóak vagyunk. Remélhetőleg még mindig sokan fogják itthon tölteni a nyarat és a nyaralás alatt is szívesen fogyasztanak majd finom fagylaltokat és süteményeket. Szerencsére egyre többen választják a minőségi termékeket és értékelik a vendégek a cukrászdákban eltöltött minőségi időt, feltöltődést. Ebben a zavaros időszakban szükségük van az embereknek arra a pozitív élményre, ami egy sütemény, vagy egy finom kávé elfogyasztása okoz. Hála Istennek, még mindig szükség van a szakmánkra - sőt talán egyre jobban! - hiszen a munkánkkal naponta boldogságot tudunk okozni a vendégeinknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukrászok

magyar cukrász ipartestület

erdélyi balázs

cukrászat